Ponovo osuđujuća presuda za MartinovićaPODGORICA, 08.10.2020. – Istraživački novinar Jovo Martinović danas je ponovo osuđen u Višem sudu u Podgorici. Vijeće sudija, na čelu sa sutkinjom Vesnom Pean, ovog puta je Martinovića osudilo na godinu dana zatvora zbog učestvovanja u švercu narkotika, dok je oslobođen optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji. 

U komentaru za SafeJournalists.net, Martinović je rekao da je odluka očekivana: “Truli kompromis. Oslobodili su me od članstva u kriminalnoj organizaciji ali su me osudili za prodaju narkotika. To je kompromis da sebi sačuvaju obraz, da ja ne idem u zatvor (u pritvoru proveo 14 ipo mjeseci), ali mi ostaje kaznena evidencija”.

On je podsjetio da su dokazi u ponovljenom postupku išli u njegovu korist, ali i da sud nije zanimalo to što je on bio na novinarskom zadatku.

Martinović je najavio žalbu na ovu, kako je rekao, “političku odluku suda”.

Novinar je u januaru prošle godine osuđen na godinu i po dana zatvora zbog navodnog učešća u međunarodnom švercu droge, ali je Apelacioni sud takvu odluku ukinuo, obrazlažući je izostankom jasnog povezivanja okrivljenih sa krivičnim djelom, i tako vratio slučaj na ponovni postupak.

U oktobru 2015. godine zajedničkom akcijom crnogorske i hrvatske policije uhapšeno je 17 osoba, među kojima je bio i Jovo Martinović, pod sumnjom da su bili trgovci drogom i članovi kriminalne organizacije, na čijem je čelu bio crnogorski državljanin Duško Martinović, bivši član međunarodne grupe kradljivaca nakita, poznate kao Pink Panter.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je optužnicu, između ostalih, i protiv Jova Martinovića, zbog čega je novinar proveo 15 mjeseci u pritvoru u Spužu.

Brojne međunarodne i domaće organizacije osudile su postupak protiv Martinovića i zatražile oslobađanje novinara.


SMCG, Podgorica, 08/10/2020