Radio da iskoristi prednosti digitalnog doba

BBC Mundo
BBC Mundo

PODGORICA, 13.02.2021. – Svjetski dan Radija obilježava kao sjećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN. Ovogodišnji slogan je “Novi svijet – novi Radio”,

Crna Gora je bila pionir u emitovanju radio – telegrafskog signala u ovom dijelu Evrope. Sa brda Volujica kod Bara, prvi put na Balkanu, emitovan je radio signal. Vijestima i izvještajima sa ratišta 27.11.1944. godine, oglasio se Radio Cetinje, današnji Radio Crne Gore.

Posljednje istraživanja Nevladine organizacije Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je  da se  ovaj u Crnoj Gori rijetko konzumira.

“Čak 48,3 odsto ispitanika je navelo da nikada ne sluša radio, 10,9 odsto je reklo da sluša ali rijetko, dok tek svaki peti ispitanik sluša ovaj medij redovno”.

Kada je riječ o dominantnim sadržajima na radio stanicama, istraživanje koje je Sindikat medija Crne Gore uradio 2017. godine pokazalo je da se u Crnoj Gori radio sve više doživljava kao razbibriga i zabavljač, dok publiku najčešće opredeljuje muzika. Tome u prilog govori i činjenica da dominiraju radio stanice koje emituju uglavnom muzički program. Prema podacima Agencije za elektronske medije iz marta 2017. godine, u Crnoj Gori je bilo 36 komercijalnih radio emitera, od kojih 4 nijesu imale nikakve informativne sadržaje, dok kod ostalih informativu čine kratke vijesti. Ostatak govora svodi se na reklame, nagradne igre, servisne informacije i poneku trivijalnost. U prosjeku, na sedmičnom nivou, program komercijalnih radio emitera čini 77% muzike. Podaci iz iste godine pokazuju da lokalni  radio emiteri dnevno emituju približno 7 sati različitih  govornih sadržaja (informativnih, sportskih, kulturnih…), dok ostatak programa podrazumijeva muziku.

Informativni program predstavlja dominantnu karakteristiku radijskog Javnog servisa, i to Prvog programa Radija Crne Gore. Za razliku od Drugog kanala, Radija 98 u čijem programu dominira muzika,  Prvi kanal dnevno emituje, prema podacima iz iste godine, 13,5 sati različitih sadržaja (informativa, kulturno-umjetnički, dokumentarni, naučno-obrazovni, sportski, radio drame…).

Uprkos istraživanjima koja pokazuju da se radio u Crnoj Gori rijetko sluša, čini se da ovaj mediji uopšte ne koristi  prednosti interneta za vlastite medijske potrebe. Tako su danas u ponudi podcasti, servisi na zahtjev, te streamovi, koje bi valjalo upotrijebiti u prave svrhe, kao je uspješno pošlo za rukom brojnim radio emiterima u svijetu.


SMCG, Podgorica, 13/02/2021