Istraživanje “Analiza crnogorskih medija – standardi, manipulacija i objektivno izvještavanje”

Istraživanje “Analiza crnogorskih medija – standardi, manipulacija i objektivno izvještavanje” je dio projekta „DO – Investigative journalism, DISCOVER – Media literacy” (Istražuj kao novinar/ka! Otkrij medijsku pismenost!), koje je SMCG sproveo kao partnerska organizacija u saradnji sa nevladinom organizacijom 35mm, Fakultetom političkih nauka i Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (LUPA).

Tokom monitoringa štampe (Pobjeda, Dan, Vijesti i Dnevne novine) i novinske agencije Mina, ukupno je analizirano 7.746 tekstova.


Istraživanje o slučajevima povrede prava ličnosti u medijima 2016-2018 “Monitoringom do slobodnih medija”

SMCG je, u saradnji sa sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, prikupio podatke o tome koliko je slučajeva naknade štete zbog povrede prava ličnosti (časti i ugleda) pokrenuto pred ovim sudovima od početka 2016. do kraja 2018. godine, koliko je bilo pravosnažnih presuda i koliko slučajeva je i dalje u radu. Gotovo svi ovi slučajevi bili su predmet naše analize koja se sastojala u monitoringu sudskih postupaka za sve aktivne predmete, kao i u analizi pravosnažnih presuda kako bi stekli uvid u sudsku praksu prilikom donošenja presuda.

Rezultat istraživanja je baza slučajeva nastalih u period od 2016. do kraja 2018. godine, uz podatke o tome: ko najčešće tuži, koji je povod, koji su mediji najčešće tuženi, kakav je ishod sudskih postupaka, odnosno koliko je tužbi prihvaćeno od strane suda, a koliko odbijeno, koji je iznos štete koji se dosuđuje, koliko traju postupci…


Istraživanje o uslovima rada u digitalnim medijima – “Novi mediji – stari problemi 2019”

Izvještaj “Novi mediji-stari problemi 2019” predstavlja nalaze istraživanja sa novinarima zaposlenim u digitalnim medijima i nastavak je istraživanja iz 2018. godine koje je bilo prvo istraživanje ove oblasti u Crnoj Gori. Izvještaj sumira nalaze dvogodišnjeg istraživanja i monitoringa stanja u online medijima i nudi preporuke za unaprijeđenje i rješavanje prepoznatih problema. Dokument koji je pred vama dio je projekta „Union to Union – Digital media organizing campaign 2019“, koji Sindikat medija Crne Gore sprovodi tradicionalno uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Sindikata novinara Švedske.


Cijeli izvještaj, Indikatori za nivo slobode medija i bezbjednosti novinara [Crna Gora]

Ovo istraživanje predstavlja zaključke utvrđene u trećem istraživanju sprovedenom u okviru projekta “Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara”,  predstavlja stanje u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Glavni cilj trećeg istraživanja jeste da utvrdi nova dešavanja i da napravi poređenje sa nivoom medijskih sloboda i bezbjednosti novinara identifikovanim 2016.  i 2017. godine.

Autorke izvještaja za Crnu Goru, koje je rađeno za potrebe Sindikata medija,  su Marijana Camović i Bojana Laković Konatar.


Izvještaj “Novi mediji – stari problemi”

Izvještaj ”Novi mediji – stari problemi” predstavlja nalaze istraživanja sprovedenog u okviru projekta ”Union to Union – Digital media organizing campaign” i predstavlja prvo istraživanje o stanju u digitalnim medijima u Crnoj Gori.  Projekat Union to Union, koji Sindikat medija Crne Gore (SMCG) sprovodi već četvrtu godinu zaredom, finansira Međunarodna federacija novinara (IFJ) uz pomoć Sindikata novinara Švedske. Glavni cilj ovog istraživanja jeste utvrđivanje stanja i podizanje svijesti o uslovima rada novinara/ ki i ostalih zaposlenih u portalima.