Tužio Otaševića za lažno prijavljivanjePODGORICA, 17.02.2021. – Punomoćnik biznismena Zorana Ćoća Bećirovića i njegovog tjelohranitelja Mladena Mijatovića, advokat Branko Čolović, podnio je krivičnu prijavu protiv novinara „Dana“ Vladimira Otaševića, kojem stavlja na teret krivična djela lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza.
Radi se o predmetu koji je pokrenut zbog incidenta koji se 3. decembra 2019. godine dogodio u tržnom centru „Delta“ u Podgorici, kad je Otašević napadnut.
Prema podacima do kojih je došao „Dan“, Osnovni sud u Podgorici je 23. oktobra 2020. godine odbio optužni predlog podnesen 1. oktobra 2020. godine protiv Otaševića zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje iz člana 388 stav 1 Krivičnog zakonika i krivičnog djela davanje lažnog iskaza iz člana 389 stav 1 KZCG.
Po mišljenju prvostepenog suda, nema dokaza da je Otašević osnovano sumnjiv da je učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Advokat Čolović je 2. novembra prošle godine podnio žalbu protiv tog prvostepenog rješenja, o kojoj treba da odluči Viši sud u Podgorici.

U žalbi koju je podnio advokat Čolović navodi se da je pobijanim rješenjem Osnovnog suda činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno. On ističe da se detalji koji se vide na snimku incidenta razlikuju od detalja koji su iznijeti u prijavi koju je Otašević podnio protiv Mijatovića.
“Na snimcima video-nadzora očigledno se vidi da Mijatović nije odgurnuo tijelom Otaševića odmah čim mu je prišao, niti ga je gurkao sve vrijeme rukom u tijelo, niti ga je držao za vrat i povukao prema dolje. Kako je to detaljno obrazloženo i u rješenju ODT-a Podgorica i u optužnom predlogu, Mijatović je odgurnuo tijelom Otaševića tek na kraju događaja, kad je već bilo jasno da je Otašević novinar i da neće obrisati fotografije svjedoka Zorana Bećirovića i Miloša Šoškića, te se, prema tome, to nikako ne može smatrati prijetnjom, što ne bi bio slučaj da je do odgurivanja došlo na početku događaja, kako je to Otašević lažno prijavio i zatim lažno posvjedočio”, piše, između ostalog, u žalbi.

Incident na osnovu kojeg je pokrenut predmet dogodio se u TC „Delta“, kada je Otašević pokušao da fotografiše Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića. Tada je na novinara „Dana“ nasrnuo službenik MUP-a Mladen Mijatović, Bećirovićev tjelohranitelj. Otašević je kazao da mu nije pomoglo ni to što se predstavio kao novinar. Nakon incidenta je prijavio da ni tužilac Šoškić nije reagovao, niti pokušao da ga zaštiti od Mijatovića, koji mu se unosio u lice, obraćao mu se povišenim tonom i vrijeđao ga i uhvatio ga za zadnji dio vrata.
Otašević je u početnoj fazi istrage saslušan kao svjedok, ali je osnovni državni tužilac (ODT) Ivana Vuksanović nakon detaljnog pregleda nekoliko snimaka iz tržnog centra utvrdila da je ipak došlo do fizičkog kontakta Mijatovića i novinara, na osnovu čega je službeniku MUP-a stavljeno na teret da je počinio krivično djelo.
Otašević je nakon toga pozvan u ODT Podgorica, gdje je dao izjavu u svojstvu oštećenog, a Mijatović je saslušan u svojstvu osumnjičenog za ugrožavanje sigurnosti, kada je priznao da je imao kontakt sa novinarom „Dana”.
Nakon petnaestak dana, ODT u Podgorici je odbacilo krivičnu prijavu protiv Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, uz obrazloženje da nije bilo bitnih elemenata bića tog krivičnog djela. Nakon svega, ODT je iniciralo prekršajni postupak protiv Mijatovića pred Sudom za prekršaje u Podgorici. Još nije poznato da li je taj postupak u toku ili je okončan, a ako jeste, kakav je njegov epilog.
Protiv Mijatovića, inače službenika Sektora za vanredne situacije, pokrenut je i disciplinski postupak u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ni za taj disciplinski postupak nije poznato da li je okončan.


Dan/SMCG, Podgorica, 17/02/2021