Албанија: МФРР и мрежата на безбедни новинари го осудија нападот врз новинарот Елвис Хила и неговата сопруга

  0
  46

  Брза реакција за слободата на медиумите (МФРР) и Мрежата за безбедни новинари денеска го осудуваат шокантниот физички напад врз албанскиот новинар Елвис Хила и неговата сопруга во Леже и ги повикуваат државните органи за спроведување на законот брзо да ги приведат осомничените сторители и да се погрижат сите одговорни да се соочат со правдата.

  Насилниот напад се случил околу 16.40 часот во средата на 25 јануари, еден ден откако Хила пријавила за shqiptarja.com и Report TV за локалниот судски случај во Лежа во кој обвинет е осуден на една година затвор за фалсификување на судска исправа.

  Набргу по објавувањето, Хила рече дека добил телефонски повик од поединец поврзан со обвинетиот кој го навредувал и му се заканувал за пријавата. Еден час подоцна, друг поединец потоа се јавил на Хила и побарал да се сретне со него пред бар во градот.

  Кога новинарот пристигнал во автомобилот со сопругата, двајца мажи се приближиле и инсистирале да излезе од возилото за да го објасни написот. За време на инцидентот што следел, мажите наводно ја удирале Хила со тупаници и клоци, а неговата сопруга по вратот. На двајцата им била потребна медицинска помош по нападите.

  Зборувајќи за медиумите откако беше пуштен од болница, Хила јавно ги идентификуваше неговите наводни напаѓачи и рече дека насилството нема да го замолчи неговото известување. Специјалисти за истрага на кривични дела во Лежа отворија кривична истрага и во моментов трагаат по двајца осомничени мажи.

  Нашите организации ја поздравуваат брзата акција на полицијата и ја повикуваат сега да спроведат темелна истрага за да го потврдат мотивот и брзо да ги приведат наводните сторители. Сите оние кои се одговорни за наредбата, оркестрирањето и извршувањето на овој сериозен напад мора да се соочат со правдата.

  Ние, исто така, ја поздравуваме брзата осуда на нападот од страна на претседателот на земјата, Бајрам Бегај, и нагласуваме дека гласното осудување од политичките лидери во случаите на насилство врз печатот треба да биде стандарден одговор во сите такви инциденти, сега и во иднина.

  Овој напад е загрижувачки показател за континуираните закани со кои продолжуваат да се соочуваат новинарите во Албанија кои известуваат за акциите на организираните криминални групи. Хила беше нападнат едноставно затоа што ја извршил својата мисија од јавен интерес за покривање на пресудата на судски случај.

  Како што забележаа многу од нашите организации по неодамнешната мисија за слобода на медиумите во Албанија, додека сериозните физички напади како овој за среќа остануваат ретки, случаите на насилство врз новинарите ги нагласуваат опасностите и климата на недоверба со која се соочуваат новинарите поради нивната работа.

  Брзото гонење на оние кои стојат зад овој напад од страна на судските власти е од витално значење за обесхрабрување на потенцијалните акти на насилство врз медиумите во иднина и за обезбедување правда за жртвите. Одејќи напред, нашите организации ќе продолжат внимателно да го следат овој случај и се надеваат дека ќе видат позитивен развој во наредните денови и недели.

   

  Потпишани:

  • ARTICLE 19 Europe
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • Safe Journalist Network

   

  Оваа изјава е координирана од Брза реакција за слободата на медиумите (MFRR), која ги следи, следи и реагира на кршењето на слободата на печатот и медиумите во земјите-членки на ЕУ и земјите-кандидати. Овој проект обезбедува правна и практична поддршка, јавно застапување и информации за заштита на новинарите и медиумските работници. МФРР е организиран од конзорциум предводен од Европскиот центар за слобода на печатот и медиумите (ECPMF), вклучувајќи го ARTICLE 19, Европската федерација на новинари (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Институтот за применета информатика на Универзитетот во Лајпциг (InfAI), Меѓународен институт за печат (IPI) и CCI/Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Проектот е кофинансиран од Европската комисија.

  This statement has been coordinated by the Media Freedom Rapid Response (MFRR), which tracks, monitors and responds to violations of press and media freedom in EU Member States and Candidate Countries. This project provides legal and practical support, public advocacy and information to protect journalists and media workers. The MFRR is organised by a consortium led by the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) including ARTICLE 19, the European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), the Institute for Applied Informatics at the University of Leipzig (InfAI), International Press Institute (IPI) and CCI/Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). The project is co-funded by the European Commission. www.mfrr.eu