Мрежата на SafeJournalists и партнерските организации испратија писма за загриженост до институциите во Косово

  0
  152
  photo: canva

  Мрежата на SafeJournalists и партнерските организации ги испратија писмата до Министерството за внатрешни работи, институцијата Народен правобранител и Министерството за надворешни работи. Изразуваме загриженост за случајот со новинарката Светлана Вукмировиќ која работи за јавниот радиодифузен сервис Радио Телевизија на Србија (РТС), на која не и е дозволено да влезе во Косово и да ја врши својата работа.

  На Вукмировиќ не и беше дозволен влез на територијата на Косово во повеќе наврати од 2018 година. Последниот случај се случи на 1 мај 2023 година кога на Вукмировиќ повторно и беше забранет влез на територијата на Косово со образложение дека се смета за закана за јавниот ред, внатрешниот безбедност, јавно здравје или меѓународни односи. Во одлуката на Министерството за внатрешни работи на Косово се наведува дека косовската полиција одбила да и дозволи на Вукмировиќ влез на Косово бидејќи се претставила како странец, со документ за идентификација издаден од Република Србија.

  Откако адвокатот на Вукмировиќ поднесе жалба на оваа одлука, Комисијата за жалби за странци ја потврди одлуката и нагласи дека врз основа на член 35 од Уставот на Косово, слободата на движење е загарантирана на граѓаните на Косово и дека Вукмировиќ може да го премине граничниот премин/административна линија со документот за идентификација издаден од Косово, под услов да ги исполнува критериумите дефинирани со важечките закони.

  SafeJournalists мрежата и партнерските организации бараат објаснување од Министерството за внатрешни работи зошто новинарката Вукмировиќ не смее да влезе на територијата на Косово и зошто таа се смета за закана за јавниот ред, внатрешната безбедност, јавното здравје или меѓународните односи, особено ако има имајќи предвид дека и е дозволено непречено да влезе на територијата со косовски документи. Бараме и од Министерството за надворешни работи да се погрижи институциите во Косово да ги почитуваат потпишаните договори меѓу Белград и Приштина, да се почитуваат прописите без дискриминација. Побаравме Народниот правобранител да ги преземе сите мерки од негова надлежност за да утврди дали во овој случај има пропусти во работата на МВР.

  Потсетуваме дека Европската повелба за слобода на печатот наведува дека слободата на печатот е суштинска за едно демократско општество и правото на новинарите и медиумите да собираат и шират информации и мислења не смее да биде загрозено, ограничувано или предмет на казнување. Медиумите и новинарите имаат право на непречен пристап до сите извори на вести и информации, вклучително и оние од странство.

   

  Во име на:

  Здружение на новинари на БиХ

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора

  Здружение на новинари на Хрватска

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Независното здружение на новинари на Србија

   

  European Federation of Journalists (EFJ)

  OBC Transeuropa (OBCT)

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  Free Press Unlimited (FPU)