Мрежата SafeJournalists и партнерските организации на платформата MFRR и RSF испратија отворено писмо до шефот на Специјалното обвинителство против корупција и организиран криминал (СПАК) во Албанија

  0
  42
  photo: canva

  Мрежата SafeJournalists и партнерските организации на Media Freedom Rapid Response (MFRR) и Репортери без граници (RSF) упатија писмо до шефот на Специјалното обвинителство против корупција и организиран криминал (СПАК) во Албанија за да изразат загриженост за неодамнешните дејствија преземени од СПАК против новинарот Елтон Кино. Одлуката да се заплени опремата на г-дин Кино и да се изврши притисок врз него да ги открие неговите извори е прашање на значајна тревога за нас како организации посветени на заштитата на правата на новинарите, слободата на медиумите и новинарскиот интегритет. Дејствијата преземени против г-дин Кино, вклучително и проверка на неговиот дом и канцеларија и одземање на неговата лична и професионална опрема, поставија загрижувачки преседан. Ваквите мерки ќе влијаат на правата на новинарот и слободата на медиумите во Албанија и пошироко.

  Мрежата SafeJournalists и партнерските организации го повикаа СПАК да го преиспита својот пристап во овој случај. Враќањето на запленетата опрема на г-дин Kино и прекинувањето на сите напори за откривање на неговите извори би покажало разбирање, почитување и поддршка на слободата на медиумите и заштитата на новинарските извори во Албанија. Овој пристап би се усогласил со стандардите утврдени од Европскиот суд за човекови права и други меѓународни субјекти посветени на слободата на медиумите.

  Апелиравме до СПАК да даде приоритет на заштитата на новинарските извори, што е клучно за одржување на слободата на печатот и демократските принципи. Односот на доверба меѓу новинарите, нивните извори, јавноста и органите на прогонот во голема мера зависи од почитувањето и почитувањето на овие вредности.

   

  Мрежата SafeJournalists

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора

   

  Партнерските организации на Media Freedom Rapid Response (MFRR)

  European Center for Press and Media Freedom (ECPMF)

  European Federation of Journalists (EFJ)

  Free Press Unlimited (FPU)

  International Press Institute (IPI)

  OBC Transeuropa