СЈ: За време на протестот во Србија беше загрозена безбедноста на новинарите

  0
  131

  Ширум Србија во саботата на 27 ноември имаше организирани протести поради усвојувањето на Законот за експропријација и Законот за референдум во српското Собрание. За жал, новинарите и овој пат не беа безбедни.

  Репортерот на N1, Милан Никиќ, бил нападнат за време на протест на патот Крагуевац-Јагодина во селото Горња Сабанта. Возачот на реното со јагодински регистрации го нападнал репортерот на N1 и силно удрил во камерата. Полицијата веднаш го отстранила возачот и го идентификувала. Никиќ случајот го пријавил во полициската управа во Крагуевац.

  Вториот случај беше истиот ден кога полициски инспектори во цивилна облека на Полициската управа во Врање во доцните попладневни часови упаднаа на домашната адреса на репортерката на ,,Врање Њуз” Милена Димиќ со наредба да ја доведат да даде изјава, но таа не можеше. го напушти станот бидејќи била сама со мали деца. Штом тоа било можно, Димиќ отишла во полициска станица и дала изјава дека била на протестот за да известува за тоа и јасно се претставила како новинарка на порталот ,,Врање Њуз”.

  Претседателот на Независното здружение на новинари на Србија, Жељко Бодрожиќ, рече дека во Србија има се повеќе протести и дека новинарите сè уште не се доволно заштитени, но и дека од последните случаи видовме дека дури и полицијата повеќе не ја работи својата работа.

  Бодрожиќ додаде: „Ги повикуваме претставниците на МВР да посветат поголемо внимание на новинарите кои известуваат за различни настани, а особено за вакви собири кои бараат јавноста да биде навремено и објективно информирана, без разлика дали протестите се одобрени или не од страна на претставници на полицијата“.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на својот член, Независното здружение на новинари на Србија, во осудата на овие неодамнешни случаи и изразувањето длабока загриженост. Задачата на новинарите е да известуваат и да ја информираат јавноста, а полицијата треба да помогне, а не да ги апси, а со тоа да врши дополнителен притисок.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира сите релевантни национални и меѓународни чинители за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 30.11.2021

   

  Здружението на новинарите на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинарите на Хрватска

  Независно здружение на новинари на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора