СЈ: Српската новинарка Снежана Чонградин нападната за време на протестот по повод отстранувањето на графитот посветен на Ратко Младиќ

  0
  258

  Новинарката на „Данас“ Снежана Чонградин беше нападната на плоштадот Милан Младеновиќ вечерта на 25 ноември додека снимаше протест организиран по повод отстранувањето на графитот со „Ратко Младиќ, српскиот херој“.

  На снимката која Независното здружение на новинари на Србија ја добила од нејзината колешка на Чонградин се гледа дека напаѓачот ја удирал по раката и и го скршил телефонот додека таа во живо го пренесувала протестот за веб-страницата на дневниот весник „Данас“. Полицијата го уапсила напаѓачот по инцидентот.

  Чонградин за мрежата ,,Safejournalists” изјави дека се сомнева дека напаѓачот бил член или симпатизер на екстремистичката група „Левијатан“ бидејќи по нападот врз неа добила серија пораки за поддршка во кои, меѓу другото, се наведува дека информациите поткрепени со фотографии од лицето со водачот на групата Левијатан.Павле Бихали.

  Претседателот на НУНС – Независно удружење новинара Србије, Жељко Бодрожиќ, изјави дека ова е: „втор груб инцидент што се случи на нашата колешка Чонградин во последниот месец и затоа ги предупредуваме властите сериозно да ја сфатат ситуацијата и да ги истражат двата случаи и да обезбедат непречено животот и работата. Потсетуваме дека ова не е прв инцидент пријавен до властите, во кој новинари се жртви на членови и симпатизери на екстремистичката група „Левијатан“ и дека ниту еден од овие случаи не добил судски епилог, што ја докажува нашата теза дека неказнивоста води до нови напади“.

  Мрежата ,,SafeJournalists”, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на својот член, Независното здружение на новинари на Србија, и бара на колегите на Чонградин да им се обезбеди потребната заштита и сите случаи на напади да бидат процесуирани веднаш. што е можно. Со ова ги предупредуваме надлежните органи и јавноста дека нападите врз новинари од страна на екстремистички групи се засилени во Србија во последниот месец и дека е неопходно полицијата да обезбеди поголема заштита на новинарите за време на протестите, а обвинителството да ги следи овие случаи пр. службена должност.

  Мрежата ,,SafeJournalists” ќе ги информира сите релевантни домашни и меѓународни актери за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб, 26 ноември 2021 година

   

  Здружение на новинарите на Македонија

  Здружението на новинарите на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независно здружение на новинари на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора