СЈ: Српскиот новинар Перо Јововиќ жртва на грозоморна кампања

  0
  131
  Foto: Pixabay

  Откако таблоидот ,,Информер” напиша за новинарот на ,,Nova.rs” Перо Јововиќ дека ги објавил симболите на Косово на неговиот приватен профил на Фејсбук, тој стана цел на закани на интернет. На профил на социјалната мрежа Инстаграм  со назив „Kozni kaputic“ се појави слика од овој новинар со нож во главата, со натпис: „Денес учиме: како правилно да колеме свиња“.

  Во текстот објавен на порталот ,,Информер”, новинарот бил цел затоа што споделил локација на својот профил на Фејсбук која зборува за тоа каде се наоѓа. Веселин Симоновиќ, главен и одговорен уредник на ,,Nova.rs”, беше споменат во него затоа што  „му се допаднала“  таа објава. Потоа, беа упатени бројни навреди и закани против новинарите, вклучително и закани за физичко насилство.

  Перо Јововиќ рече дека „од моментот кога државните медиуми објавија текст во кој го таргетираа како некој што поддржува независно Косово и го означи како предавник, тој не престанува да добива смртни закани и најгрозоморни навреди“.

  „Сакам да верувам дека обвинителството и државните институции нема да ги поделат новинарите на соодветни и несоодветни во однос на она за што работат медиумите и дека случајот ќе биде процесуиран“, рече тој.

  Жељко Бодрозиќ, претседател на Здружението на независни новинари на Србија, рече дека „ваквите закани упатени до новинарот Јововиќ не се само за осуда и санкционирање, туку тие се пример за тоа во каква морничава психоза се наоѓа српското општество“.

  „Сакам да верувам дека сите оние што му се заканија ќе бидат кривично гонети, но не сум оптимист дека информаторот и оние што се поттикнаа на вакво нешто некогаш ќе го видат лицето на правдата“, рече тој.

  Мрежата ,,SafeJournalists”, која собира повеќе од 8.200 медиумски професионалци на Западен Балкан, се придружува на својот член НУНС во осудата на оваа подмолна цел на новинарот Перо Јововиќ и бруталните закани упатени кон него.

  Бараме од српската полиција и обвинителство да го гонат лицето што стои зад заканата што е можно поскоро. Исто така, бараме од претставниците на властите да направат се што е во нивна моќ за да се смири ваквата атмосфера во општеството.

  Мрежата ,,SafeJournalists” ќе ги извести сите релевантни домашни и меѓународни актери за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 16 октомври 2021 година

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение новинари на Косово

  Здружение на новинари БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независно новинарско здружение на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора