Jasmin Mulahusic edhe një herë etiketoi dhe piketoi gazetarët Sladjan Tomic dhe Danijal Hadzovic në postimin e tij të fundit në Facebook.

  0
  92
  photo: canva

  Mulahusic, një qytetar i Luksemburgut me origjinë nga Bosnja dhe Hercegovina, shprehu mendimin e tij se “është vetëm çështje kohe” kur dikush “do të takojë Sladjan dhe Danijal dhe do të bëjë një bisedë të këndshme me ta”. Gjithashtu, ai paraqiti një sërë të pavërteta dhe manipulime nxitëse për lidhjen e familjes së gazetarit Tomic me Ushtrinë e Republikës Srpska dhe krimet më të rënda të kryera gjatë rrethimit të Sarajevës.

  Jasmin Mulahusic ka abuzuar verbalisht, kërcënuar dhe ekspozuar Sladjan Tomic dhe gazetarë të tjerë në BH ndaj rreziqeve të sigurisë për vite me rradhë, dhe Prokuroria e BiH, policia dhe autoritetet gjyqësore në përgjithësi nuk kanë gjetur një përgjigje adekuate ligjore dhe institucionale ndaj sanksionimit të Mulahusic. dhe “luftëtarët e tij të FB”, as nuk morën masa adekuate për të mbrojtur të drejtat dhe sigurinë e gazetarëve.

  Shoqata e Gazetarëve të BiH (BHJA) tha se është e papranueshme që hetimi kundër Jasmin Mulahusic është zhvilluar për më shumë se tre vjet pa rezultate, edhe pse gazetarët e BiH, shumë media dhe gazetarë kanë dorëzuar dhjetëra raporte me dëshmi për kërcënime, nxitje ndaj dhunës, fyerje në baza kombëtare dhe fetare, gjuhës së urrejtjes dhe akteve të tjera kriminale të rrezikshme për jetën dhe sigurinë profesionale të punonjësve të medias.

  Theksojmë se Prokuroria e Bosnjë-Hercegovinës e kishte lidhur më parë Mulahusic me aktivitete terroriste. Mulahusic, si dikush që është i lidhur me aktivitete terroriste sipas institucioneve kompetente, ka një numër të madh të ndjekësve në rrjetet sociale, gjë që e bën problem edhe më të madh përhapjen e gjuhës së urrejtjes dhe përmbajtjes së urrejtjes.

  Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt, i cili përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet anëtarit të tij BHJA dhe kërkon publikisht nga Prokuroria e BH që t’i përkushtohet urgjentisht zgjidhjes së “rastit Mulahusic” dhe të informojë publikun për punën e saj. Gjithashtu u bëjmë thirrje autoriteteve kompetente që të marrin masa adekuate për të mbrojtur kolegët Sladjan Tomic dhe Danijal Hadzovic në mënyrë që të parandalohen kërcënimet e reja të sigurisë.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Pristina – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Belgrade – Podgorica, 28.07.2023

   

  Association of Journalists of Kosovo

  Association of Journalists of Macedonia

  BH Journalists Association

  Croatian Journalists’ Association

  Independent Journalists Association of Serbia

  Trade Union of Media of Montenegro