Koalicioni për Lirinë e Medias dhe Rrjetin e Gazetarëve të Sigurt: Kërcënimet e rrezikshme për gazetarët e Danas Daily do të hetohen urgjentisht

  0
  43
  photo: canva

  Koalicioni për Liri të Medias dhe Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt po kërkojnë nga institucionet përgjegjëse të Republikës së Serbisë që të veprojnë sa më shpejt dhe të identifikojnë ata që kanë kërcënuar të përditshmen Danas dhe gazetarët e saj.

  Autoritetet e zbatimit të ligjit të Republikës së Serbisë kanë dëshmuar shumë herë se janë në gjendje të identifikojnë menjëherë personat që kërcënojnë me vdekje. Më shpesh këtë e kanë dëshmuar në rastin e kërcënimeve ndaj përfaqësuesve të pushtetit. Ne këmbëngulim që praktika shumë e rrezikshme e mosndëshkimit të sulmuesve ndaj gazetarëve dhe punonjësve të medias të përfundojë dhe ligjet të zbatohen në mënyrë të barabartë për të gjithë. Dështimi për të sanksionuar kërcënime të tilla i nxit autorët t’i kryejnë ato.

  Toni i emailit kërcënues të dërguar në adresën zyrtare të emailit të kryeredaktorit të së përditshmes Danas nuk është një veprim impulsiv i izoluar, por një aktivitet jashtëzakonisht i rrezikshëm i menduar mirë i fokusuar në emra individualë të gazetarëve dhe redaksisë.

  Ne shprehim solidaritet të plotë me redaksinë e përditshme Danas dhe gazetarët kërcënohen se do të kenë të njëjtin fat si redaksia e gazetës satirike franceze Charlie Hebdo, gazetarët dhe punonjësit e tjerë të së cilës, së bashku me dy oficerë policie, u vranë nga fundamentalistët islamikë në sulmin në redaksi. të vitit 2015.

  Me të drejtë jemi të shqetësuar se kërcënimi përfshin një qëllim serioz për të organizuar një akt terrorist me redaksi dhe gazetarë si objektiva.

  E gjithë kjo është pasojë logjike e atmosferës së krijuar sistematikisht të dhunës dhe gjenerimit të klimës militante nacional-shoviniste nga regjimi dhe “elita” shoqërore.

  I bëjmë thirrje publikut që të solidarizohet me redaksinë e së përditshmes Danas dhe gazetarët e sulmuar.

  Rrjeti i Koalicionit për Lirinë e Medias dhe Gazetarët e Sigurt do të njohë opinionin serb dhe atë ndërkombëtar me kërcënimet.

   

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 6 nëntor 2022

   

  Koalicioni për Lirinë e Medias:

  Shoqata e Mediave

  Shoqata e Mediave Online (AOM)

  Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Vojvodinës (NDNV)

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë (NUNS)

  Shoqata e Biznesit të Shoqatës së Mediave Lokale dhe të Pavarura “Local Press”

  Fondacioni Slavko Curuvija.

   

  Rrjeti i SafeJournalists:

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi