Kosovë: EFJ, AGK dhe grupet e lirisë së medias mirëpresin vendimin e gjykatës për Klan Kosovën

  0
  125

  Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ), dega e saj AGK në Kosovë dhe organizatat e nënshkruara ndërkombëtare për lirinë e medias sot e mirëpresin vendimin gjyqësor për pezullimin e revokimit të licencës së biznesit Klan Kosova, një vendim i rëndësishëm ligjor që bllokon përpjekjet e qeverisë për të mbyllur poshtë kanalit më të madh televiziv privat në vend.

  Më 2 gusht 2023, gjyqtarët në Gjykatën Komerciale në Prishtinë vendosën kundër vendimit të Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë për pezullimin e certifikatës së biznesit të kanalit televiziv, gjë që mund të kishte çuar në tërheqjen e licencës së transmetimit dhe përfundimin e punës në Kosovë.

  Mes një proteste nga grupet kombëtare, rajonale dhe ndërkombëtare të lirisë së mediave dhe gazetarëve, si dhe nga organizatat ndërkombëtare dhe ambasadat e shteteve perëndimore, Klan Kosova apeloi vendimin e paprecedentë të Ministrisë dhe kërkoi një urdhër nga gjykata.

  Organizatat tona e mirëpresin këtë vendim të rëndësishëm dhe e vlerësojnë pavarësinë e gjyqtarëve, të cilët vendosën në përputhje me standardet ndërkombëtare të lirisë së medias. Tani, ne i bëjmë thirrje qeverisë të mos e apelojë vendimin dhe bëjmë me dije se një veprim i tillë do të minonte kredencialet tashmë të dëmtuara të lirisë së shtypit.

  Çdo mbyllje përfundimtare e Klan Kosovës nga qeveria do t’i jepte goditjen më të madhe lirisë së shtypit dhe pluralizmit të mediave në Kosovë që nga pavarësia e vendit dhe do të shkatërronte besimin në përparimin e vazhdueshëm, gjë që u vu re nga organizatat tona në fillim të këtij viti.

  Më tej i bëjmë thirrje Komisionit të Pavarur të Mediave (KPM), rregullatorit të mediave në Kosovë, që të shtyjë çdo vendim për licencën e transmetimit të Klan Kosovës derisa të përfundojnë të gjitha procedurat ligjore për këtë çështje.

  Për më tepër, ne e përshëndesim aktin e fundit të solidaritetit me Klan Kosovën, të demonstruar nga pjesa më e madhe e komunitetit mediatik të vendit gjatë bojkotit të konferencës për shtyp të Ministres Rozeta Hajdari. Aktet e fundit të presionit nga zyrtarët kundër gazetarëve dhe aktivistëve që mbështesin Klan Kosovën vetëm sa ngrenë pyetje të mëtejshme rreth angazhimeve të administratës për lirinë e medias.

  Organizatat tona do të vazhdojnë të monitorojnë nga afër dhe do t’i përgjigjen zhvillimeve të ardhshme që përfshijnë Klan Kosova, dhe do të bëjnë thirrje për angazhim të vazhdueshëm të ambasadave dhe organizatave ndërkombëtare në këtë çështje për të siguruar që të mos i bëhet një goditje e rëndë përparimit pozitiv të Kosovës në lirinë e mediave.

  Nënshkruar:

  Signed:

  • ARTICLE 19 Europe
  • Association of Journalists of Kosovo (AGK)
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • SafeJournalists Network
  • Reporters Without Borders (RSF)