Platforma rajonale: Të dënohen kërcënimet verbale ndaj redaksisë së Capital.ba

  0
  158

  Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Mbrojtjen e Lirisë së Mediave dhe Sigurinë e Gazetarëve e cila përfaqëson më shumë se 8,000 anëtarë, dënon fuqishëm kërcënimet verbale të Dusko Perovic, Shef i Zyrës Përfaqësuese të Republikës, drejtuar redaksisë së Capital.ba nga Banja Luka dhe kryeredaktorit Sinisa Vukelic.

  Kërcënimet e rënda me pasoja të mundshme serioze për sigurinë dhe integritetin profesional të anëtarëve të redaksisë së Capital, Dusko Perovic i ka bërë përmes telefonit, pasi ky portal publikoi një tekst në lidhje me investitorin rus Rasid Serdarov dhe kompaninë Comsar Energy, pronarin e koncesionit për ndërtimin e termocentralit “Ugljevik 3” në Republikën Srpska. Peroviç kërcënoi se ai do të “mbyllte” vetë portalin Capital nëse redaktori Sinisa Vukelic edhe njëherë do të shkruante ndonjë gjë në lidhje me punën e Comsar Energy, dhe theksoi se portali do të “mbyllej shpejt” dhe se redaktori Vukelic do të duhej të “zhvendoset në Mars”.

  “Me prokurorët tanë” në të gjitha nivelet që nuk kryejnë punën e tyre, sulmet dhe kërcënimet ndaj gazetarëve janë bërë rregull, pa përjashtim. Prandaj, të gjitha diskutimet mbi temën e lirive të mediave mbeten fjalë për fjalë një lloj enigme para përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare. Ne i nxisim prokurorët në të gjitha nivelet që të hetojnë urgjentisht sulmet dhe kërcënimet drejtuar redaksive dhe individëve nga profesioni i gazetarisë, të cilat po kërcënojnë gjithnjë e më shumë jo vetëm liritë e mediave, por edhe ekzistencën e gazetarëve në përgjithësi ”, tha Marko Divković, President i Asociacionit të Gazetarëve të Bosnje dhe Hercegovinës.

  Platforma Rajonale i konsideron kërcënimet e Peroviçit si një sulm serioz ndaj lirisë së shprehjes dhe sigurisë së gazetarëve, dhe u bën thirrje të gjitha institucioneve përkatëse që menjëherë të hetojnë dhe të marrin masat e duhura kundër sulmuesit – një zyrtar i qeverisë së RS, aktualisht me banim në Moskë.

  Platforma Rajonale e Platformës Rajonale do të informojë organizatat vendase dhe ndërkombëtare për mbrojtjen e lirisë së shprehjes dhe sigurisë së gazetarëve për kërcënimet ndaj stafit të redaksisë së Kryeqytetit, përfshirë Ambasadën Ruse në Bosnje dhe Hercegovinë.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 21.02.2020

  Asociacioni i Gazetarëve të B&H

  Sindikata e Medieve të Malit të Zi

  Asociacioni i Gazetarëve Kroatë

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Pavarur i Gazetarëve të Serbisë