Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt dënon sulmin verbal të Kryebashkiakut të Tiranës ndaj Ola Xamës

  0
  282
  photo: canva

  Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt qëndron i palëkundur në denoncimin e sulmit verbal shqetësues të Kryetarit të Tiranës, Erion Veliaj, ndaj Ola Xama, gazetare në BIRN Shqipëri. Ky incident, i cili rezultoi nga një raportim investigativ mbi një rast korrupsioni që përfshin politikanë dhe zyrtarë të lartë publikë në Shqipëri, ngre shqetësime serioze rreth gjendjes së lirisë së shtypit dhe diskutimit publik në Shqipëri.

  Pas një artikulli investigativ të publikuar nga Znj. Xama dhe BIRN Shqipëri mbi hetimin e vazhdueshëm të SPAK mbi rastin e inceneratorëve në Shqipëri më 13 Korrik, Kryetari Veliaj ngriti një sulm verbal ndaj gazetares. Artikulli, i cili paraqet një analizë të bazuar në të dhënat nga SPAK lidhur me këtë çështje, emëron zyrtarë të ndryshëm të lartë, përfshirë kryetarin vetë, dhe është prodhuar me një përkushtim ndaj interesit publik dhe integritetit investigativ.

  Kryetarit iu ofrua mundësia të komentonte para publikimit të artikullit, të cilën ai e refuzoi. Pas publikimit, ai ngriti një sulm personal ndaj Znj. Xama, duke e quajtur atë “Ti nuk je gazetare, ti je vrasëse me kontratë” në një mesazh në WhatsApp. Ky sulm verbal alarmant u ndoq nga një retorikë e turbullt e ngjashme nga media të tjera (here, here, here), duke rritur më tej mjedisin armiqësor për gazetaren.

  “Ky reagim agresiv jo vetëm që rrezikon sigurinë personale të Znj. Xama, por gjithashtu vendos një precedent kërcënues për gazetarët e tjerë në Shqipëri, veçanërisht ata që janë të përfshirë në gazetari investigative”, theksoi Blerjana Bino, Hulumtuese e Gazetarëve të Sigurt në Shqipëri. Ajo përbën një përpjekje për të shuar gazetarinë e pavarur dhe kritike dhe shmangur llogaridhënien dhe vëzhgimin publik, shtoi ajo.

  Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt kërkon nga Kryetari Veliaj që menjëherë të ndalojë këto intimidime dhe t’i ofrojë një falje publike Znj. Xama. Ne gjithashtu i bëjmë thirrje mediave të tjera që të veprojnë me përgjegjësi dhe të mos e rrisin këtë retorikë të dëmshme ndaj kolegëve gazetarë.

  Ne qëndrojmë në solidaritet me Ola Xama, BIRN Shqipëri, dhe të gjithë gazetarët shqiptarë që janë të përkushtuar për të mbajtur transparencën dhe llogaridhënien në zyrën publike. Ne do të vazhdojmë të monitorojmë ngushtë situatën, të sigurojmë sigurinë e kolegëve tanë dhe të rezistojmë ndaj çdo forme të shtypjes së lirisë së shtypit.

  Çdo sulm ndaj një gazetari është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo – Shkup – Zagreb, 16.07.2023

  Shoqata e Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës

  Shoqata e Gazetarëve të Kroacisë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Medias së Malit të Zi