Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt dërgoi një letër shqetësimi në lidhje me sulmin e fundit ndaj gazetarit shqiptar Simon Shkreli

  0
  154

   

  Rrjeti SafeJournalists i dërgoi një letër shqetësimi më 12 janar 2022 z. Bledar Cudi Ministër i Ministrisë së Brendshme të Republikës së Shqipërisë dhe z. Gledis Nano, Drejtor i Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit lidhur me shqetësimin e tij për sulmin fizik dhe verbal ndaj gazetarit Simon Shkreli.

  Të nderuar Z. Çuçi dhe Z. Nano,

  Po shkruaj në emër të Rrjetit SafeJournalists, që mbledh më shumë se 8200 anëtarë në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë gazetarë nga Shqipëria, ne veprojmë për shkeljen e të drejtave të gazetarëve, duke rrezikuar sigurinë e tyre dhe kufizimin e lirive të medias.

  Rrjeti SafeJournalists dënon sulmin fizik dhe verbal ndaj gazetarit Simon Shkreli, gazetari i medias lokale TV Rozafa dhe reporteri pranë ABC News, një media online, teksa po filmonte policinë e shtetit dhe RENEA-t (forcat speciale të policisë) duke kryer kontrolle në Shkodër. më 6 janar 2021.

  Ai ka qenë duke ecur me djalin e tij 8 vjeç dhe vajzën 4 vjeç në qytetin e tij të lindjes në Shkodër, kur ka vënë re policinë e shtetit dhe RENEA-t (forcat speciale të policisë) që po kryenin kontrolle në zonë. Ai veshi distinktivin e gazetarit dhe filloi të xhironte me smartfonin e tij. Vetëm pas rreth 30 sekondash, një nga oficerët e policisë me veshje civile i tha Shkrelit të ndalonte filmimin dhe të hiqte telefonin. Shkreli përmendi se ishte gazetar, tregoi distinktivin e tij dhe deklaroi se po bënte punën e tij si gazetar. Shkreli tha për Rrjetin e Gazetarëve të Sigurt se Drejtori i Policisë së Shkodrës dhe shefi i Komisariatit të Shkodrës e njohën, por i kërkuan të afrohej pranë makinës  së tyre duke përmendur se forcat RENEA nuk e dinin se ai ishte gazetar. Shkreli këmbënguli se kishte një distinktiv si staf i medias. Më pas një nga oficerët e RENEA-s e ka kapur dhe i ka hequr distinktivin mediatik duke përdorur gjuhë denigruese. E gjithë kjo ndodhi para fëmijëve të tij të cilët ishin të frikësuar, të tronditur dhe duke qarë. Policia dhe forcat RENEA hipën në makinat e tyre dhe u larguan.

  Shkreli tha për Rrjetin SafeJournalists se pas ngjarjes ka njoftuar redaktorin dhe drejtorin e informacionit dhe ka denoncuar rastin në Drejtorinë e Policisë së Shkodrës ku është takuar me dy oficerë të Shërbimit të Çështjeve të Brendshme dhe Ankesave të Policisë së Shtetit. Shkreli ka folur për ngjarjen edhe me zëdhënësen e Policisë së Shtetit.

  Kjo ishte një situatë shumë delikate, veçanërisht sepse aty ishin fëmijët e tij, dhe ai ishte shumë i shqetësuar për ndikimin e këtij incidenti tek fëmijët e tij, të cilët panë të gjithë episodin.

  Anëtarët e Rrjetit SafeJournalists janë të kënaqur të mësojnë se Policia ka reaguar menjëherë duke urdhëruar Drejtorinë e Standardeve Profesionale në Policinë e Shtetit, të nisë verifikimin e veprimeve të efektivëve në Shkodër dhe të nisjes së një hetimi të brendshëm për ngjarjen.

  Rrjeti SafeJournalists duhet të shprehë shqetësimin e tij për këtë sulm, veçanërisht sepse policia është ajo që duhet të mbrojë gazetarët dhe qytetarët dhe jo t’i sulmojë ata. Jemi të shqetësuar edhe për faktin se së fundmi në Shqipëri Policia e Shtetit dhe Forcat RENEA po organizojnë kontrolle të ndryshme në qytete me aktivitet të dukshëm të krimit të organizuar. Raportimi i çështjeve të krimit të organizuar rrezikon gazetarët dhe supozohet se Policia e Shtetit dhe media duhet të bashkëpunojnë për rritjen e sigurisë publike.

  Rrjeti i SafeJournalists u kërkon autoriteteve që të ofrojnë transparencë të plotë për hetimin e brendshëm të rastit dhe të ndjekin masat specifike që do të merren ndaj forcave speciale të policisë që sulmuan gazetarin vendas. Gjithashtu, të informoj në kohën e duhur  ne dhe opinionin publik mbi këtë rast.

  Detyra e gazetarëve është të raportojnë dhe informojnë publikun për çështje me interes publik dhe Policia duhet të ndihmojë. Është e rëndësishme që sulmet dhe keqkuptimet e tilla të rolit të gazetarit në kryerjen e punës gazetareske të eliminohen sa më shpejt që të jetë e mundur që në të ardhmen t’u ofrohen gazetarëve kushte të patrazuara pune.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

   

  Nënshkruar:

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë