Rrjeti SafeJournalists dhe MFRR: Dënojnë sulmet kundër gazetarëve dhe kërkojnë garanci për sigurinë e tyre në Shqipëri

  0
  105
  photo: canva

  Partnerët në Rrjetin e Safe Journalists (SJN) dhe Media Freedom Rapid Response (MFRR), si organizata të përkushtuara për mbrojtjen e lirisë së medias dhe të drejtave të gazetarëve, janë thellësisht të shqetësuar nga ngjarjet e fundit në Shqipëri, të cilat jo vetëm nxjerrin në pah një mjedis në përkeqësim për lirinë e shtypit, por gjithashtu përbëjnë një kërcënim të rëndë për sigurinë e gazetarëve dhe aftësinë e tyre për të informuar publikun.

  Ne i bëjmë thirrje autoriteteve shqiptare dhe komunitetit ndërkombëtar që të dënojnë këto sulme kundër lirisë së shtypit dhe të garantojnë sigurinë e gazetarëve në Shqipëri.

  Sulmi verbal ndaj gazetares së BIRN Albania Ola Xama nga kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, në përgjigje të raportit të saj investigativ për korrupsionin, jo vetëm që është i papranueshëm, por edhe minon strukturën e fjalës së lirë dhe lirisë së shtypit. Një shoqëri demokratike ndërtohet mbi parimet e transparencës dhe llogaridhënies dhe sjellja e Kryetarit të Bashkisë krijon një precedent të rrezikshëm për diskursin publik. Është detyrë e zyrtarëve publikë që t’u përgjigjen raporteve investigative me profesionalizëm dhe respekt për rolin e gazetarisë në mbajtjen e pushtetit përgjegjës, jo me sulme ndaj besueshmërisë së gazetarëve.

  Kërcënimet e marra nga Marsi Korreshi dhe ekipi i TV SYRI në Rrogozhinë gjatë pasqyrimit të një ngjarjeje politike nënvizojnë më tej situatën e pasigurt me të cilën përballen gazetarët në Shqipëri. Edhe pse policia iu përgjigj me shpejtësi incidentit, është alarmante që anëtarët e medias po përballen me kërcënime dhe kërcënime thjesht për kryerjen e detyrave të tyre profesionale.

  Së fundmi, përpjekja e ish-kryeministrit Sali Berisha për të diskredituar BIRN Albania, një organizatë mediatike me reputacion dhe e pavarur, paraqet një kërcënim serioz për lirinë e medias në Shqipëri. Pretendimet e tij, të bëra pa prova, jo vetëm që tentojnë të minojnë besueshmërinë e një organi të rëndësishëm lajmesh, por gjithashtu mund të nxisin sulme të mëtejshme kundër lirisë së medias dhe sigurisë së gazetarëve. Për më tepër, veprimet e tij mund të nxisin një mjedis ku lulëzon dezinformimi, i cili është i dëmshëm për të drejtën e publikut për informacion të saktë dhe faktik.

  Gazetarët duhet të jenë në gjendje të punojnë në një mjedis pa frikësime, kërcënime dhe dhunë. U bëjmë thirrje të gjithë zyrtarëve publikë në Shqipëri të veprojnë me përgjegjësi, të respektojnë rolin e medias dhe të përmbahen nga sulmet personale dhe akuzat e pabaza ndaj gazetarëve.

  Roli i medias në një shoqëri demokratike është parësor. Publiku varet nga mediat e lira dhe të pavarura për informacion, për të mbajtur pushtetin përgjegjës dhe për të kontribuar në diskursin publik. Prandaj, çdo përpjekje për të minuar median duhet të shihet si një sulm ndaj vetë demokracisë. Është përgjegjësia jonë kolektive për të mbrojtur dhe mbështetur lirinë e shtypit ndaj ne solidarizohemi me gazetarët në Shqipëri.

  Rrjeti i SafeJournalists

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BiH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi

   

  Media Freedom Rapid Response 

  ARTICLE 19 Europe

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  OBC Transeuropa (OBCT) 

  European Federation of Journalists (EFJ) 

  Reporters Without Borders (RSF)