,,SafeJournalists”: Атмосферата за новинарите во Црна Гора станува крајно опасна

  0
  118
  Foto: Pixabay

  Да се ​​биде новинар во Црна Гора стана многу опасно во последно време. Последните два случаи што се случија истиот ден, на 22 август 2021, но на различни места, само укажуваат дека новинарската професија во оваа земја е целосно загрозена.

  Првиот се случи во Рисан, утрото, кога новинарката на Јавниот радиодифузен сервис Радио-телевизија на Црна Гора Тамара Никчевиќ беше навредена од еден човек, пред протестот во Цетиње. Таа е позната по критиките кон таа црква, и често е мета на навреди поради нејзината работа.

  Друг случај се случи за време на протестот во Цетиње против устоличувањето на Јоаникије Мицовиќ, како митрополит на Црна Гора и приморјето на српската православна црква, на тимот на телевизијата ,,Вијести”. Новинарката Љубица Миличевиќ и снимателот Драго Матовиќ беа спречени од работа кога група на млади луѓе го попречија нивното известување во живо. Постојано ги навредуваа новинарот и снимателот, велејќи им дека не можат да известуваат за протестот, а некои дури и ја допреле камерата.

  Снимателот на ТВ Вијести, Драго Матовиќ, беше физички нападнат и минатата година, додека новинарката Тамара Никчевиќ беше цел на закани поради нејзините ставови.

  Радомир Крачковиќ, потпретседател на Синдикатот на медиуми на Црна Гора рече дека „антицивилизациската опструкција и навреда на тимот на Телевизија Вијести покажуваат дека медиумите што известуваат професионално и објективно  сеуште се цел на жестоки и примитивни индивидуи кои наводно се борат за цивилизирана Црна Гора“. Тој исто така додаде дека „навредите упатени кон новинарката Тамара Никчевиќ во Рисан се уште еден показател дека има се помалку толеранција за различното мислење во Црна Гора“.

  „Од почетокот на годината, Синдикатот на медиуми на Црна Гора и ,,SafeJournalists” мрежата предупредуваат дека поради вжештената политичка ситуација во Црна Гора, новинарите и медиумските работници од различни медиуми, со различна уредувачка политика, најмногу страдаат. Речиси и да нема протест или голем собир во кој нема инцидент или напад врз новинари. Со оглед на тоа што најверојатно ќе не чекаат слични собири во наредниот период, јасно е дека и онака огромниот ризик за медиумските работници кои ќе известуваат за овие настани расте “, рече тој.

  Мрежата ,,SafeJournalists” изразува страв за членовите на новинарската професија кои чесно и праведно ја вршат својата работа. Ги осудуваме нападите врз новинарите што се почесто се случуваат во Црна Гора, но исто така сме загрижени и за зголемениот јаз што се создава во таа земја.

  Мрежата ,,SafeJournalists” бара од Владата и Парламентот на Црна Гора итно да преземат чекори за усвојување на иницијативата на 9 невладини организации, новинарски асоцијации и Синдикатот на медиуми на Црна Гора, што, меѓу другото, ќе ги спречи новинарите да ги извршуваат своите професионални задачи како кривично дело.

  Исто така, апелираме до црногорските власти да обезбедат поголема заштита на новинарите за време на протестите и големите собири и да им обезбедат услови за бесплатно известување, особено во првите денови од септември во Цетиње.

   

  За двата случаи ќе ги известиме релевантните национални и меѓународни чинители.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 24.08.2021 година.

   

  Здружение на новинарите на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари БиХ

  Здружение на хрватски новинари

  Независно новинарско здружение на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора