SafeJournalists: Валкана кампања против новинарите и уредниците на Новости и ТВ Вида во Хрватска

  0
  204
  photo: canva

  Новинарите и уредниците на ТВ „Новости“ и „Вида“, хрватските медиуми на српското национално малцинство во Хрватска, повеќе од еден месец се цел на валкана кампања.

  Во април 2023 година, весникот „Хрватски тједник“ објави текст потпишан од Ивица Маријачиќ во кој пишува „Хрватска плаќа речиси 80 поттикнувачи во две медиумски гнезда на Пуповец за специјална војна против Хрватска“. Во текстот се објавени имињата на сите новинари и уредници на неделниците Новости и ТВ Вида. На овој крајно опасен текст му претходеше насловна: „Пленковиќ за ова плаќа 600.000 евра! 80 медиумски пуповец четници од двете медиумски гнезда на Новости и ТВ Вида, Пленковиќ ги плаќа со наши пари за специјалната војна против Хрватска“.

  Нападите продолжија во Собранието. На последните неколку собраниски седници беа дадени срамни, опасни и неприфатливи изјави од парламентарци како Жељко Шачиќ (хрватски суверенисти), кои го обвинија Новости за ширење антихрватска пропаганда, а хрватските Срби за поттикнување тероризам и ширење на четницизам. Сачиќ беше поддржан од пратеникот Никола Грмоја (Мост), тврдејќи дека Новости не се занимава со прашања кои се од интерес за српското национално малцинство, притоа изнесувајќи ја опасната теза дека тие треба да се занимаваат само со тие прашања. На овие изјави не реагираше лидерот на собраниската седница.

  И после ова, кампањата против споменатите медиуми и нивните уредници и новинари не престана, туку се засили. Собраниската претставничка Ружица Вуковац (За праведна Хрватска) продолжи со нападот врз Новости и ја повика министерката за внатрешни работи, врз основа на измените на Законот за прекршоци, да покрене постапка против главниот уредник на Новости, Андреја Радак. за, како што рече, поттикнување нетрпеливост. На ваквото крајно опасно обвинување реагираше претседателот на Хрватскиот сабор Гордан Јандроковиќ (ХДЗ), кој тврди дека е неприфатливо да се повикува на прогон поради тоа што пишуваат некои весници.

  Кампањата на подбуцнување не престана и по ова, па пратеникот Маријан Павличек (Суверенисти) изјави дека Новости плука по темелите на државата и дека е финансирана од Владата на ХДЗ. Тогаш претставникот Миро Буљ (Мост) рече дека со финансирањето на Новости, владата „фрла пари на луѓето кои ја мразат Хрватска“. Исто така, претставникот Данијел Спајиќ (Домовински покрет) побара да започне процедура за враќање на средствата што Новости ги добива од Советот за национални малцинства. Во својата емисија „Бујица“ и Велимир Бујанец од емисија во емисија шири омраза кон Новости.

  Хрвоје Зовко, претседател на Здружението на новинари на Хрватска (ХНД), рече „Реториката што се префрли од нејасен неделник во собраниските клупи е крајно опасна и претставува мета за новинарите и нивните уредници. Ме интересира кој ќе преземе одговорност ако нешто им се случи на новинарите и на сите вработени во Новости и ТВ Вида?“.

  Горан Борковиќ, уредник на порталот Новости, рече дека неделникот Новости, весник што го издава Српскиот национален совет, повеќе од еден месец е изложен на систематско вознемирување и медиумски линч од десната страна на политичкиот спектар. „Од една страна, нејасните, но нашироко читани медиуми во Хрватска, како Хрватски тједник, на своите страници објавуваат имиња на новинари и соработници на Новости со квалификација дека се „големи Срби“, „четници“ и „Југословени“. , ставајќи ги на тој начин директно на мета, а од другата страна на парламентот, десетина претставници на радикалните десничарски партии упорно ги повторуваат своите тврдења со додавање дека Новости треба да се затвори“. Прашањето е кога – не ако – таквата атмосфера ќе доведе до физички напади врз нашите новинари“, рече Брковиќ

  Ова не е прв напад врз медиумите на српското национално малцинство, но можеби е најопасниот досега, бидејќи вклучува директен напад врз медиумите од пратеници во Собранието. Исто така, ова не е прв пат Хрватски тједник и Велимир Бујанец да водат валкана кампања на ваков грозоморен начин.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на нејзината членка ХНД во осудата на оваа валкана кампања. Ги повикуваме институциите во Хрватска да застанат во одбрана на новинарите и уредниците на ТВ „Новости“ и „Вида“, а официјалните лица јавно да го осудат ваквото однесување кое им се заканува не само на новинарите и уредниците, туку и на целата национална заедница во Хрватска.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб – Тирана, 25.05.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора