SafeJournalists: Вербално нападнати новинари во Албанија

  0
  317
  photo: canva

  Новинари од различни медиуми рано утринава биле спречени да известуваат и вербално биле нападнати и им биле упатени закани на состанокот на Демократската партија (ДП). Оваа акција, наводно, извршена од поддржувачи на поранешниот претседател на Демократската партија, не само што го попречува текот на слободното новинарство, туку и безбедноста и благосостојбата на оние кои служат на првите редови на известувањето за вести.

  На новинарите Осман Стафа од Њуз 24, Ардит Хоџа од ЕуроЊуз, Андон Кело од МЦН, Ермал Ризаи од Сири ТВ и Иса Мизирај од Ора њуз не им беше дозволено да ја извршуваат својата должност. Поединци, наводно поддржувачи на г-дин Лулзим Баша, се обидоа да им ги одземат камерите и микрофонот, ги туркаа новинарите, им викаа, ги навредуваа и им се закануваа со физичко насилство и други навреди доколку продолжат да снимаат и известуваат.

  Новинарот Иса Мизирај на Фејсбук објави дека приврзаниците на Љуљзим Баша, поранешен претседател на Демократската партија, пцуеле и навредувале членови на опозицијата на ДП. Продолжија заканите кон присутните новинари во просториите на средбата. Мизирај рече дека група луѓе побарале од нив да ги исклучат камерите и да не снимаат. Новинарот Осман Стафа, исто така, изјави дека некои поддржувачи на Баша вршеле вербално насилство, закани, навреди и обиди за физичко насилство врз новинари во близина на седиштето на Демократската партија.

  „Вербалното насилство, заканите, навредите и обидите за физичко насилство врз новинари во раните утрински часови во близина на седиштето на Демократската партија се аларм не само за слободата на медиумите, туку и за физичката безбедност на новинарите. “, наведе Мизирај во својата објава на Фејсбук.

  Блерјана Бино, истражувач на SafeJournalists во Албанија, рече: „Неодамнешниот напад врз новинарите на состанокот на Демократската партија е вознемирувачки показател за ризиците со кои се соочуваат новинарите во Албанија, нагласувајќи ја континуираната несигурност на слободата на печатот. Тоа ја нагласува суштинската потреба политичките партии, нивните членови, поддржувачи и пошироката јавност да ја почитуваат улогата и просторот на новинарите. Ова е, исто така, почетен потсетник за тоа како антимедиумските чувства од страна на политичарите и употребата на потпалувачки јазик против новинарите може да поттикнат физички закани, нагризувајќи ја суштинската основа на независното и професионално новинарство“.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, ја повикува Демократската партија јавно да се огради од овој инцидент и да ги осуди постапките на нејзините поддржувачи. Се очекува официјално соопштение, во кое ќе се признае сериозноста на ситуацијата и ќе се наведат активности за да се осигура дека таков инцидент нема да се повтори. Мрежата понатаму апелира да се спроведат сеопфатни мерки за спречување на вакви инциденти во иднина, обезбедувајќи ја безбедноста и слободата на новинарите.6

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

   

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 06.07.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора