SafeJournalists: Високи политички функционери ги таргетираат новинарите во Косово

  0
  186
  photo: canva

  Блерим Вела, како шеф на кабинетот на претседателот Османи, вчера на Твитер ги нападна косовските медиуми.

  Ова се случи откако медиумите објавија дека се чека на одлука на Уставниот суд што може да доведе до прогласување на неважечки и неважечки избор на претседателот Османи во Собранието пред две години. Во серија твитови, Вела напиша дека извештаите на косовските медиуми се „дел од специјалната војна што се води според белградското сценарио и се води преку криминалци од северот на Косово и нивните посредници, кои се на црната листа на САД“.

  Џемајл Реџа, претседател на Управниот одбор на Здружението на новинари на Косово, рече дека ова е многу загрижувачки тренд, бидејќи г. Вела постојано ги напаѓа косовските медиуми секогаш кога не му се допаѓаат извештаите за претседателот Османи. „Последните твитови ја покажуваат неговата намера да ги поврзе косовските медиуми со Србија, а тоа е многу опасно и води до тоа јавноста да ги напаѓа и малтретира медиумите и новинарите. Со тага гледаме дека претседателката Османи не прави ништо за да го осуди непромислениот, неприфатлив јазик на главниот човек што ѝ го доверил да врши должност во највисоката државна функција“, заклучи Реџа.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, ја осудува ваквата реторика упатена до новинарите од страна на носителите на власта. Мрежата ги повикува политичарите да се воздржат од вербални напади врз новинари, бидејќи, како последица на ваквите напади, новинарите често стануваат мета на закани и навреди од разбеснетите граѓани, а понекогаш се случуваат и физички инциденти.

  SafeJournalists мрежата ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб – Тирана, 31.03.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Зружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора