SafeJournalists: Да престанат континуираните напади врз новинарот Хаџифејзовиќ и неговото семејство во Босна и Херцеговина

  0
  155
  photo: canva

  Уредникот на телевизијата „Фејс“ од Сараево, Сенад Хаџифејзовиќ, беше жртва на вербални напади и навреди од кандидатите на Партијата за демократска акција (СДА) за општите избори во Босна и Херцеговина.

  Кандидатот на Партијата за демократска акција (СДА) Фарук Капиџиќ на својот Фејсбук профил објави низа навреди за Хаџифејзовиќ, нарекувајќи го, меѓу другото, „обичен крадец“, „уценета кукавица“, „болен“ новинар. Реакцијата на Капиџиќ беше предизвикана од сатиричен сегмент од програмата на ,,ТВ Фејс”, на која беше прикажана фотографија направена од социјалните мрежи, на која има министер на БиХ, кој исто така е член на СДА, во навредлив контекст. Оваа реакција на Капиџиќ беше проследена со серија напади врз Хаџифејзовиќ и говор на омраза против него од страна на симпатизери и членови на СДА на социјалните мрежи.

  Здружението на новинари на БиХ (БХЈА) силно верува дека политички мотивираната и брутална потера на Сенад Хаџифејзовиќ, неговото семејство и телевизијата „Фејс“ е недозволива и претставува грубо кршење на правото на слобода на изразување, вклучително и правото на слобода на критика на функционери и начинот на кој ја извршуваат својата јавна должност.

  Борка Рудиќ, генерален секретар на Здружението на новинарите на БиХ, повикува на почитување на правилата на изборната кампања за слободата на медиумите и безбедноста на новинарите. „Ова барање е особено насочено кон бројните следбеници и кандидати на СДА, исклучително активни на социјалните мрежи за време на изборните кампањи, кои не бегаат од ширење омраза, провокации и изјави кои директно ја загрозуваат безбедноста на Хаџифејзовиќ и неговото семејство.” изјави Рудиќ.

  „Затоа е важно со овие закани итно да се решат надлежните судски органи во оваа земја, како и Централната изборна комисија на БиХ, која има законска можност да воведе санкции за секој што ги прекршува правилата на претходна -изборна кампања“, заклучи Рудиќ.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на својата членка BHJA во осудата на заканите кон Хаџифејзовиќ и ги потсетува политичарите во Босна и Херцеговина дека заканите и провокациите не смеат да бидат одговор на можното незадоволство од работата на медиумите. и ги повикува да користат правни инструменти како што се одбивања, жалби до регулаторот или поднесување тужби за клевета.

   

  SafeJournalists мрежата ќе ги информира релевантните национални и меѓународни чинители за овие случаи.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб – Тирана, 29.09.2022

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора