SafeJournalists: Додик треба да биде казнет затоа што им се заканувал на новинарите и ја загрозил нивната безбедност

  0
  306
  photo: canva

  Претседателот на Република Српска, Милорад Додик, обвини група медиуми дека со пари од Велика Британија создаваат атмосфера на прогон против Република Српска и нејзиното раководство и го повика дописникот на телевизија N1 од Бања Лука, Младен Вујиновиќ, дека е непријател на Република Српска.

  На прес-конференцијата одржана во саботата, Додик ги обвини порталите Бука и Капитал и телевизиите N1 и БН дека создаваат атмосфера против раководството на РС и работат против самиот ентитет и интересите на српскиот народ, со помош на пари од Велика Британија. Исто така, откако новинарот на телевизијата N1 Младен Вујиновиќ го праша дали се откажал од претходно објавените закони со кои вети дека ќе ги избрка Судот и Обвинителството на Босна и Херцеговина, Додик му рече на новинарот дека неговата медиумска компанија е непријател на Република Српска, дека самиот Вујиновиќ е непријател на РС, а ако не бил, да ја напушти таа медиумска куќа.

  Здружението на новинари на БиХ побара итна истрага за заканите на Додик кон новинарите и медиумите, кои сериозно ја доведуваат во прашање нивната безбедност, како и нормалниот опстанок и работа на новинарите во Бања Лука и другите градови на Република Српска. Генералниот секретар на Здружението на новинарите на БиХ, Борка Рудиќ, потсетува дека речиси две децении претседателот на РС, Милорад Додик, не престанува со пријатностите, навредите, бруталните напади и рушењето на професионалното достоинство на новинарите во тој ентитет и во цела БХ. „Она што се случи во саботата на прес-конференцијата во Бања Лука е врв на вербалната и институционална тортура на Додик кон новинарите и медиумските слободи. Полицијата и судството не смеат да молчат за овој последен напад бидејќи не успеаја да дејствуваат како одговорни државни институции за десетици претходни напади и закани од Додик. Неказнувањето на насилството врз новинарите не смее да биде пракса, дури и ако зад нападот стои претседател на субјект на БиХ“, вели Рудиќ и нагласува дека Здружението новинарите на БиХ ќе испраќаат пријави до полицијата и до надлежното обвинителство во Бања Лука.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на својата членка на Здружението на новинари на БиХ и го повикува Додик, како и сите други јавни службеници, да се воздржат од таргетирање на новинарите и медиумите. Мрежата предупредува дека ваквиот начин на постапување со новинарите и медиумите е опасен и дека на тој начин новинарите стануваат мета на разни видови напади и притисоци.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај и ќе побара нивна интервенција против насилството врз новинарите во Република Српска, кое продолжува со несмалено темпо од почетокот на 2023 година.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 14.08.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Хрватското здружение на новинари

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора