SafeJournalists: Закани кон новинар во Хрватска за разоткривање на измама

  0
  223
  photo: canva

  Младиот новинар од Задарски лист, Тони Периниќ, добил закани на 9 август 2022 година, откако истражувал случај на туристичка измама за која Туристичкиот одбор добил најмалку 30 поплаки.

  Пребарувајќи на интернет, Периниќ открил исповеди на луѓе кои се жалат на изнајмувач од Привлака (Задарска жупанија) кој зема аванс од 500 куни за стан што го изнајмува и ден пред договорениот термин за одмор, го откажува од различни причини. Периниќ вчера заминал за Привлака да направи неколку илустративни фотографии за потребите на написот. Кога се вратил дома, татко му бил повикан од М.Л. кој се претставил како татко на изнајмувачот. Како што и самиот изјавил, го фотографирал автомобилот со кој новинарот отишол во Привлака и го дознал телефонскиот број на сопственикот на автомобилот, кој во случајот бил таткото на новинарот.

  За време на повикот М.Л. упатил многу закани, од кои едната беше „пази што пишуваш бидејќи тоа што ќе го напишеш ќе те чини“.

  Новинарот изјавил дека чувствувал страв за животот и притисок за работа. Случајот го пријавил во задарската полиција. Загрижен е и како М.Л. за кратко време го добил бројот на неговиот татко, сопственикот на автомобилот.

  „Здружението на новинари на Хрватска најостро ги осудува заканите што ги доби нашиот колега Тони Периниќ и ние целосно го поддржуваме. Овој случај е уште еден показател за атмосферата во која работат нашите колеги во локалните медиуми. Ја поздравуваме и брзата реакција на полицијата и очекуваме кривично гонење на лицата кои им се закануваат на новинарите“, изјави Хрвоје Зовко, претседател на Здружението на хрватските новинари.

  Мрежата SafeJournalists се приклучува на својата партнерска организација Здружението на новинари на Хрватска во осуда на заканите што ги добил Тони Периниќ и ги повикува надлежните институции во Хрватска да го санкционираат М.Л. што е можно поскоро. Ги повикуваме властите да откријат како протекоа личните податоци на таткото на новинарката и да наметнат соодветни последици врз одговорните.

  SafeJournalists мрежата ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 10.08.2022

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора