SafeJournalists и MFRR: Албанија – Организациите за слобода на печатот и новинарските здруженија повикуваат на брза правда по смртоносниот напад на Топ чанел

  0
  157
  photo: canva

  Денес, 27 март 2023 година, чуварот Пал Кола (60) беше застрелан од непознати напаѓачи во просториите на водечката национална ТВ станица Топ Ченел, каде што беше стациониран во штанд пред зградата. Грозоморниот напад се случил околу еден часот по полноќ. Државната полиција оттогаш формираше посветен истражен тим и тесно соработува со Обвинителството за активно следење на сторителите. Автомобил за кој постои сомневање дека бил користен во злосторството, бил пронајден изгорен на неколку километри од злосторството, заедно со две пушки калашников.

  Долупотпишаните партнери во Брза реакција на слободата на медиумите и мрежата SafeJournalists се длабоко тажни што дознаа за овој шокантен напад. Нашите мисли се со семејството, пријателите и соработниците на Пал Кола. Ја повикуваме полицијата и обвинителството да спроведат брза, ефективна, независна и транспарентна истрага за да се утврдат мотивот и околностите на пукањето. Ќе го следиме случајот одблиску се додека сите сторители и нарачатели не бидат изведени пред лицето на правдата.

  Нашите организации го поздравуваат тоа што Професионалното здружение на новинари, претседателот Бајрам Бегај, премиерот Еди Рама и многу други јавни личности од целиот политички спектар исто така го осудија нападот и повикаа на решителен одговор од органите на прогонот. Убиството на Кола е поставено на позадината на неприфатливо, често насилство врз медиумските професионалци во Албанија. Само неколку недели пред пукањето, на екипа од истражувачкото ТВ шоу Фикс Фаре на Топ чанел им се заканувале со пиштол додека снимале извештај за нелегално вадење на инертни материјали од брег на река надвор од Тирана.

  Неодамнешните случаи на насилство врз новинари ги нагласуваат заканите со кои се соочуваат медиумските професионалци во нивната работа. Доцнењето во напорите да се побараат одговорност од одговорните резултираат со неказнивост. Исто така, ги повикуваме властите да ги преземат сите неопходни мерки за да се спречат идни напади. Ќе продолжиме да се залагаме за безбедноста и безбедноста на новинарите и медиумските работници, вклучително и преку подобро спроведување на меѓународните и регионалните стандарди развиени во рамките на Советот на Европа, Европската унија и Обединетите нации.

  Потпишани:

  ARTICLE 19 Europe

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  European Federation of Journalists (EFJ)

  Free Press Unlimited (FPU)

  International Press Institute (IPI)

  OBC Transeuropa (OBCT)

  SafeJournalists Network