SafeJournalists: Координираните напори против Citizens Channel во Албанија мора да престанат

  0
  22
  photo: canva

  Мрежата SafeJournalists е вознемирена од координираните напори за поткопување на Citizens Channel, непрофитен и независен медиум во Албанија. Неодамнешните активности за пријавување и отстранување на содржината на Citizens Channel од нивната Фејсбук страница под маската на прекршување како спам или кршење на правилата на Фејсбук претставуваат директна закана за независното и критичко новинарство и правото на граѓаните на квалитетни информации.

  Овие активности следеа по известувањето на Citizens Channel за прашања од јавен интерес, вклучително и изградбата на Националниот театар и доделувањето дозволи за градби на облакодери од општина Тирана. Написите открија како градежните компании земаат и окупираат јавно земјиште без даноци за дозвола. Другите отстранети содржини се однесуваат на известување за злоупотреба на природните ресурси и отпорот на заедниците во Тхире (Мирдита) и Зал Ѓочак (Мат) против уништувањето на природата.

  Вознемирувачки е да се набљудува „дигитална армија“ која организира кампања против Citizen Channel, насочена кон написи кои датираат од 2021 година, со очигледна цел да се затвори нивната платформа со што директно се поткопува нивното дигитално присуство, достапност и односи со нивната публика.

  Овие напади не само што ги прекршуваат правата на Граѓанскиот канал да известува и информира, туку и ги заплашуваат другите медиумски субјекти и новинари, што потенцијално го задушува истражувачкото новинарство и критичкото известување во Албанија.

  Ги повикуваме властите и онлајн платформите да преземат итна и решителна акција за да го заштитат Citizens Channel и да обезбедат интегритет и безбедност на новинарските содржини на интернет. Го повикуваме Facebook веднаш да ги разгледа преземените активности против содржината на Citizens Channel. Секоја содржина што е неправедно отстранета треба да се врати.

  Мрежата SafeJournalists се солидаризира со Citizens Channel и сите медиумски субјекти кои се соочуваат со слични закани. Посветени сме да се залагаме за дигитален пејзаж каде што се почитуваат и штитат новинарските содржини. Императив е сите засегнати страни да застанат во солидарност со Citizens Channel и пошироката новинарска заедница во Албанија за да се заштитат слободата на медиумите и правото на информирање.

  Мрежата SafeJournalists ќе продолжи внимателно да ја следи оваа ситуација и да се залага за правата и безбедноста на новинарите во Албанија и пошироко.

  SafeJournalists мрежата ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб – 4 април 2024 година

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора