SafeJournalists: Милорад Додик мора да престане да ги таргетира новинарите и телевизијата N1

  0
  178
  photo: canva

  Претседателот на Република Српска Милорад Додик во четвртокот на прес-конференција вербално ја нападна новинарката на телевизијата N1, Снежана Митровиќ, а подоцна истиот ден и се јавил на телефон на истата новинарка и недолично се однесувал со неа пцуејќи ја и навредувајќи ја.

  Откако Снежана Митровиќ го праша Милорад Додик зошто му се блиски лица од „криминалното милје“ кои беа уапсени пред неколку дена поради нивната вмешаност во трговија со дрога во полициската акција „Код“, Додик уште еднаш ја обвини телевизијата N1 дека е „дел на политиката што ја уништува Република Српска“, дека „лажат и мамат“ и дека имаат „антисрпски наратив“. Иако повтори дека неговите обвинувања не се однесуваат директно на новинарката од Н1, Снежана Митровиќ, Додик на сосема неприфатлив начин го зел микрофонот од рацете на новинарката, коментирајќи дека тоа го прави за „новинарот N1 да не се чувствува лошо“. Додик го прашал и тимот на телевизијата N1: „Дали мислите дека немаме услуга што го следи она што го правите?“.

  Милорад Додик по конференцијата и се јавил на телефон на новинарката Снежана Митровиќ и викал, ја навредувал и пцуел, како што објави оваа телевизија. Како што вели и самата Митровиќ, иако мислела дека Додик сака да се извини за настапот претходно истиот ден, следеле пцовки и галама, но и викање поради текстот објавен на веб-страницата N1.

  „Новинарите на БиХ ќе ги преземат сите законски и институционални мерки за заштита на колешката Снежана Митровиќ, кои вклучуваат евентуално поднесување кривична пријава за малтретирање на работното место на новинарот, како и навреда и загрозување на безбедноста преку несоодветни вербални напади за време на прес-конференцијата. Исто така, ќе побараме истрага од полицијата на Република Српска, како и од државните безбедносни агенции по изјавата на Милорад Додик дека има служби кои следат што прават новинарите на N1.

  Тоа е многу опасна изјава, која мора детално да се истражи и да се утврди дали има незаконско мешање не само од господинот Додик, туку и од полицијата и безбедносните структури во работата на ТВ Н1 и нејзините вработени“, вели генералниот секретар. на новинарите на БиХ, Борка Рудиќ. Таа забележува дека повеќе од 15 години, вербалното и политичкото насилство на Милорад Додик врз медиумите и новинарите, особено врз новинарките во Босна и Херцеговина, продолжува со несмален интензитет и ниту еден случај не е истражен или кривично гонет. „Новинарите на БХ, во договор со повредената новинарка Митровиќ, ќе ги разгледаат сите законски опции за нејзина заштита и соодветно санкционирање на насилните постапки на претседателот на Република Српска“, заклучува Рудиќ.

  На однесувањето на Додик реагираше и делегацијата на Европската унија во БиХ, а вербалниот напад на претседателот на Република Српска го осуди и американската амбасада во БиХ и посочи дека тоа е „уште еден пример за неговата кампања за замолчување и заплашување на медиумите во Босна и Херцеговина“.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, постојано реагираше на начинот на кој Милорад Додик комуницира со новинарите.

  И овојпат мрежата SafeJournalists го осудува однесувањето на Додик кон новинарот, апелира до сите носители на јавни функции да се воздржат од таргетирање на новинарите и медиумите и го повикува Додик јавно да му се извини на новинарот. Исто така, мрежата дава поддршка на својата членка на Здружението на новинари на БиХ во осудата на ваквото однесување и во нејзините намери да им се обрати на институциите во врска со тврдењето на Додик за „следење“ на работата на N1 и неговите новинари.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 20.11.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора