SafeJournalists: Напад со огнено оружје врз Топ чанел во Албанија, убиен чувар

  0
  184
  photo: canva

  Мрежата SafeJournalists е вознемирена од трагичниот настан што се случи на Топ чанел, една од водечките национални ТВ станици во Албанија и најголемите медиумски компании. На 27 март 2023 година, околу 01:00 часот, неидентификувани лица отворија оган во просториите на Топ чанел во Мзезе кај Тирана, што резултираше со трагична загуба на 60-годишниот чувар Пал Кола.

  Државната полиција формираше посветен истражен тим, кој тесно соработува со Обвинителството за да ги испита околностите, да собере докази и да ги идентификува и приведе одговорните. Полициските служби активно ги прогонуваат сторителите, поставуваат контролни пунктови и истражуваат опожарен ренџ ровер со украдени регистарски таблички, пронајден во градот Голем Каваја (на 20-тина минути од местото каде што се случи инцидентот), заедно со две огнени оружја во возилото. На местото на пукањето биле откриени и 25 чаури „калашников“ и две огнени оружја „калашников“.

  Премиерот Еди Рама и претседателот Бајрам Бегај го осудија насилниот напад на Топ чанел и повикаа на решителен одговор од агенциите за спроведување на законот за брзо изведување на сторителите пред лицето на правдата.

  Блерјана Бино, истражувач на SafeJournalists, изјави: „Апелираме за брза акција за да се истражи овој напад и да се изведат сторителите пред лицето на правдата. Потребен е координиран и ефективен одговор од сите релевантни институции за спроведување на законот, како и силна солидарност со Топ чанел и целата нивна медиумска заедница“.

  SafeJournalists мрежата, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, изразува сочувство до семејството на Пал Кола и се солидаризира со целата заедница на Топ чанел. Мрежата SafeJournalists ќе продолжи внимателно да ја следи ситуацијата, залагајќи се за безбедноста и безбедноста на новинарите и медиумските професионалци и барајќи од властите да ги преземат сите неопходни мерки за да се обезбеди правда и да се спречат идни напади.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира сите релевантни национални и меѓународни чинители за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб, 27.03.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора