SafeJournalists: Онлајн закани кон новинарите во Босна и Херцеговина

  0
  295
  photo: canva

  Јасмин Мулахушиќ уште еднаш ги етикетираше и таргетираше новинарите Слаѓан Томиќ и Данијал Хаџовиќ во својата најнова објава на Фејсбук.

  Мулахушиќ, државјанин на Луксембург по потекло од Босна и Херцеговина, изрази уверување дека „прашање на време е кога некој ќе ги сретне Слаѓан и Данијал и ќе има убав разговор со нив“. Исто така, тој изнесе низа невистини и поттикнувачки манипулации за поврзаноста на семејството на новинарот Томиќ со Армијата на Република Српска и за најтешките злосторства извршени за време на опсадата на Сараево.

  Јасмин Мулахушиќ со години вербално ги малтретира, им се заканува и ги изложува на безбедносен ризик Слаѓан Томиќ и другите новинари во БиХ, а ниту Обвинителството на БиХ, полицијата и судските власти воопшто не најдоа соодветен правен и институционален одговор за санкција кон Мулахушиќ и неговите „ФБ воини“, ниту пак презедоа соодветни мерки за заштита на правата и безбедноста на новинарите.

  Здружението на новинари на БХ (БХЈА) соопшти дека е неприфатливо и индикативно што истрагата против Јасмин Мулахушиќ се води повеќе од три години без резултати, иако новинарите на БиХ, многу медиуми и новинари доставија десетици извештаи со докази за закани, поттикнување на насилство, навреди на национална и верска основа, говор на омраза и други кривични дела опасни по животот и професионалната безбедност на медиумските работници.

  Нагласуваме дека Обвинителството на Босна и Херцеговина претходно го поврзуваше Мулахушиќ со терористички активности. Мулахушиќ, како некој кој е поврзан со терористички активности според надлежните институции, има голем број следбеници на социјалните мрежи, што го прави ширењето на неговиот говор на омраза и содржината на омраза уште поголем проблем.

  Мрежата „SafeJournalists“, која застапува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, се придружува на својата членка БХЈА и јавно бара од Обвинителството на БиХ итно да се посвети на решавање на „случајот Мулахушиќ“ и да ја информира јавноста за својата работа. Ги повикуваме и надлежните органи да преземат соодветни мерки за заштита на колегите Слаѓан Томиќ и Данијал Хаџовиќ за да се спречат нови закани по нивната безбедност.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 28.07.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора