„SafeJournalists“: Радио Ријека е под бран закани и навреди заради една песна

  0
  323

  Радио Ријека од Ријека беше под бран закани и навреди по 25 март 2021 година, само затоа што свиреше песна што не одговараше на слушателите.

  Музичкиот уредник на Радио Ријека ја отсвири песната од Винко Цоца „Кога ќе умрам завиткан во бело“, една од најпопуларните навивачки песни на фудбалскиот тим Хајдук од Сплит (постои голема непријателство и ривалство меѓу навивачите на различни клубови од различни градови во Хрватска).

  Ова беше проследено со навреди и закани, особено кон новинар, музичкиот уредник што ја свиреше песната. После тоа, Јосо Крмпотиќ, водител на една емисија на Радио Ријека, наместо да застане на страната на неговата колешка и да ја заштити од мешаницата, тој започна да им се извинува на слушателите.

  На 26 март, редакцијата доби е-маил во која се вели меѓу другото: „Ако слушнам друга, само една товарска песна што не ми се допаѓа (да пеам за маслиново дрво, камен или да ја величам Далмација и оние Цигани ) ЌЕ ВЕ Е..М СИТЕ. Лошо. Еден погрешен потег, една погрешна песна и целото Радио Ријека се крева во воздух заедно со екипата на редакцијата која е на работа во тој момент. Добро прочитавте. Ова е отворена закана. Бидете паметна во главата и во иднина биди внимателен какви песни свириш затоа што не си ни свесен во какви г….а си влегол поради една глупава жена “.

  Осомничениот е приведен и му е одреден притвор. Тој е обвинет за кривично дело заканување, соопшти полицијата.

  Новинарите не смеат да бидат спречени да ја вршат својата работа, ниту пак можат да бидат загрозени од која било причина.

  “Хрватското здружение на новинари најостро ги осудува заканите упатени до колегите во ХР радио Ријека, што е составен дел од мрежата на јавни услуги. Ваквите закани треба да се сфатат сериозно и да се вложат максимални напори за да се заштитат нашите колеги”, рече Хрвоје Зовко , Претседател на ХНД.

  „Сметаме дека е срамота што досега водечките луѓе на ХРТ Центарот во Риjека и главниот уредник на Радио Риjека не одговорија на сето тоа. Нивна должност е да ги заштитат своите вработени. Ние им даваме целосна поддршка на нашите драги колеги во Риjека “, додаде тој.

  Мрежата на „SafeJournalists“, што претставува повеќе од 8.200 професионални медиуми во Западен Балкан, се придружуваат на нејзината членка ХНД во осудата на овие опасни закани. Бараме институциите да ги штитат новинарите, да реагираат на оваа закана, да го санкционираат лицето кое ја упатило заканата и да и испратат јасна порака на јавноста дека ваквите закани се неприфатливи.

  Ние ќе ги информираме релевантните национални и меѓународни чинители за овој нов случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб, 31.03.2021 година.

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на хрватски новинари

  Здружение на независни новинари на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора