SafeJournalists: Смртни закани до српскиот новинар Миљко Стојановиќ

  0
  256
  izvor: pixabay

  Миљко Стојановиќ, новинар и дописник во дневниот весник „Данас“ добил смртни закани на социјалната мрежа Фејсбук, откако интервјуирал Украинец кој побегнал од Лавов, Украина. Случајот е пријавен во полиција, а едно од лицата кои му се заканувале на Стојановиќ е идентификувано и приведено.

  На 8 март „Данас“ на интернет објави напис на Миљко Стојановиќ „Украинец од Лавов кој дошол во Србија: Не сакам да убивам луѓе“. Откако беше објавено, Стојановиќ доби многу закани и навреди на Фејсбук. Во еден коментар пишува дека доколку не го избрише текстот „полицијата може да дојде само да го наведе“. Во истиот коментар стои: „Не тужам, на друг начин се решава, ова нема да го заборавам. Ќе се сретнам некогаш со него и потоа нека се моли да не го обезличам“.

  Стојановиќ вели дека го напишал признанието на маж кој побегнал од Украина, а објавено е на локалните вести на интернет.

  „Неколку часа потоа, се појавија некои навредливи коментари каде го етикетираат човекот дека е нацист, азовец, страшни погрдни работи за Украинците, разни слики и клипови од наводни злосторства на армијата на ОК со кукасти крстови. Направив неколку слики од екранот и објавив на мојата страница на Фејсбук, а потоа почнав со закани од неколку профили. Еден од нив беше буквално мојот сосед, кој живее на 50 метри од мојот дом. На тоа лице му е одредена мерка притвор од 48 часа, по што е пуштен на слобода и сега е одредена забрана за приближување“, вели Стојановиќ.

  Миљко Стојановиќ вели дека не се чувствува безбедно и дека е во голем страв. Вели дека не добил никаква заштита од полицијата и дека тоа не го очекува.

  Претседателот на Независното здружение на новинари на Србија, Жељко Бодрожиќ изјави дека ова е уште еден случај на многу опасни закани за новинарите, што е директно поврзано со неговата новинарска работа. Тој истакна дека: „локалните новинари се во многу тешка ситуација и често се изложени на закани од луѓе кои директно ги познаваат“. Тој е загрижен за безбедноста на новинарите и се надева дека: „Властите ќе ги преземат сите мерки што им стојат на располагање за да се осигура безбедноста на колегата Стојановиќ“.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, ги осудува заканите кон новинарот Миљко Стојановиќ и го поздравува фактот што властите реагираа брзо. Се надеваме дека надлежните ќе ја спроведат целата постапка брзо и соодветно ќе го казнат подготвувачот, а очекуваме и целосна транспарентност од надлежните за овој случај. Ги повикуваме надлежните институции во Србија да дејствуваат и да ја обезбедат безбедноста на новинарите.

  Мрежата ,,SafeJournalists” ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад на јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

   

   

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 15.03.2022

   

  Здружение на новинари на Македонија

   

  Здружение на новинари на Косово

   

  Здружението на новинари на БиХ

   

  Здружение на новинари на Хрватска

   

  Независното здружение на новинари на Србија

   

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора