SafeJournalists: Физички напади врз новинари во Северна Македонија и Босна и Херцеговина

  0
  266
  photo: canva

  Новинарот и сопственик на порталот Times.ba Мирза Дервишевиќ е тешко повреден кога бил нападнат на улица во Брчко, Босна и Херцеговина. Во Северна Македонија, снимателот и новинарката на ТВ Алсат Ера Ѓакова и Сара Хоџа беа нападнати од сопстевник на берберница во старата скопска чаршија.

  Нападот врз Мирза Дервишевиќ се случил во саботата вечерта, кога непознато лице физички го нападнало Дервишевиќ и му нанело сериозни повреди на главата. Новинарот живее во странство, а во моментот на нападот бил на одмор во Брчко. Новинарот детално го опишал нападот на полицијата, а според нив биле преземени сите дејствија за фаќање на сторителот.

  Управниот одбор на Здружението на новинари на БХ (БХЈА) го осуди физичкото насилство врз колегата Дервишевиќ. Здружението го привлекува вниманието на честото насилство врз новинарите и создавањето непријателска средина за сите медиумски работници и активисти кои критички размислуваат и пишуваат за актуелните настани во Босна и Херцеговина. „Овој напад е еден од бројните и брутални физички напади што се случија во последните месеци – затоа е исклучително важно брзо и ефикасно да се истражи полицијата, да се санкционираат лицата и/или групите кои стојат зад овој чин и да се информира јавноста во Навремено.Новинарите мора да имаат безбедна средина за нивната работа, но не смеат да бидат цел на напади поради нивната работа кога не се на секојдневните новинарски задачи“, нагласуваат од БХЈА.

  Во Северна Македонија вчера, додека снимале промо инсерти за емисија во скопската чаршија на јавна површина, камерманот (кој сакаше да остане анонимен) и новинарките на ТВ Алсат Ера Ѓакова и Сара Хоџа беа нападнати од сопственик на берберница во чаршијата. Тој со ножици излегол од една од продавниците и им се обратил со вербални навреди и закани по животот, а на камерманот му нанел повреди во главата. При физичкиот напад оштетена е и опремата за снимање. Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) нагласува дека заканите по живот се кривични дела предвидени во Кривичниот законик, а МВР и Јавното обвинителство треба итно да ги истражат и процесуираат за да ги казнат прекршителите на законот и да спречат можни ваквите кривични дела во иднина. „Кога во дел од општеството се создава атмосфера на навреди, обвинувања и етикетирање на новинари, тоа најчесто завршува со физички напад, со оглед на тоа дека напаѓачот носел оружје, можело да биде и полошо. Се надевам дека наскоро ќе ги видиме ефектите од новиот закон кој предвидува затворска казна за напад на новинар“, изјави Младен Чадиковски, претседател на ЗНМ.

  Мрежата SafeJournalists, која претставува повеќе од 8.200 медиумски професионалци во Западен Балкан, им се придружува на нејзините членови БХЈА и ЗНМ и најостро ги осудува физичките напади врз медиумските работници.

  Мрежата ги повикува надлежните институции во БиХ и Северна Македонија веднаш да реагираат и да ги откријат и адекватно да ги казнат сторителите и на тој начин да ја покажат својата решителност да ги заштитат медиумските работници.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни чинители за овие случаи.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 22.08.2023

   

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора