SafeJournalists: Хрватски новинар на мета на српските медиуми и поранешниот шеф на српска паравоена единица „Бели орли“

  0
  247

  Ања Кожул, новинарка од неделникот „Новости“, хрватски и српски јазик објавен од Српскиот национален совет (СНС) во Хрватска, беше подложена на кампања за дискредитација и лажни обвинувања и наплив на навреди од страна на основачот на српската паравоена единица, неговите следбеници и некои српски медиуми. Кожул беше мета за нејзиниот напис за Арно Гујлон, поранешен член на француската екстремно десничарска исламофобична организација „Идентитетски блок“ и нов функционер назначен од српската влада.

  На 1 декември, Кожул објави статија под наслов „Од исламофоб до државен службеник“ што се занимава со назначувањето на Арно Гујон за раководител на Дирекцијата за соработка со дијаспората и Србите во регионот во Владата на Република Србија. Арно Гујон, поранешен член на „Идентитетскиот блок“ се пресели во Србија во 2004 година и се залагаше за Србите кои живеат на Косово.

  По објавувањето на текстот, Драгослав Бокан, основачот на српската паравоена единица „Бели орли“, го искористи Фејсбук за таргетирање на Кожул. Некои од неговите објави вклучуваат: „Едноставно, не може и нема да помине без последици. Запомнете го нејзиното лице засекогаш и не дозволувајте да игра Србинка после ова“ и „Таа е наш непријател, изрод и предавник, најсиромашната – кој прави сè што ќе и биде кажано за грст куни, во сите пози и секогаш кога нејзините шефови од шаховската квази-држава ја сакаат “. Бокан исто така напиша дека на Кожул треба да и се забрани влез во Србија и дека нејзиното злосторство не може да остане неказнето. Овие пораки предизвикаа наплив на навредливи коментари и закани кон Козул.

  Српските дневни весници „Вечерње новости“ , „Курир“ и „Новости“ се приклучија на кампањата против Кожул. Дневниот весник „Вечерње новости“ објави провокативна колумна под наслов „Дали има Срби во Српскиот национален совет во Хрватска од кои Козул е критикувана затоа што„ Покрај сите зла што им се случуваат на Србите во Хрватска, назначувањето на Арно Гујон е проблем за неа“. Исто така и српскиот таблоид Курир го критикуваше објавувањето на текстот за Гујон.

  Зборувајќи за SafeJournalists Ања Кожул изјави дека никогаш порано не доживеала вакво нешто, иако е свесна за сè што носи новинарска работа со себе. „Сметам дека ова е напад врз мојата работа и мојот идентитет како Србинка од Хрватска, но најстрашна за мене е родовата димензија на нападот; мотивот за нападот беше политички, и на крајот дојде до коментар за мојот физички изглед! “ – рече Кожул.

  Членот на мрежата „SafeJournalists“, Хрватското здружение на новинари (ХНД) објави дека Кожул била подложена на најтешки закани и навреди само затоа што ја завршила својата работа, повикувајќи на осуда на кампањата и и понудила каква било поддршка.

  „SafeJournalists“ мрежата, која претставува повеќе од 8.200 професионални медиуми во Западен Балкан, се придружува на својот член ХНД во осудата на кампањата за бришење, навредите и заканите кон новинарката Ања Кожул. Ги повикуваме хрватските и српските власти подетално да го испитаат овој случај за да утврдат дали Бокан, неговите следбеници и два српски дневни весници ја загрозиле безбедноста на Кожул и дали постапуваат според финансиските средства. Во исто време, Мрежата на SafeJournalists ги повикува хрватските власти да и обезбедат неопходна заштита. Покрај тоа, членот на мрежата на „ SafeJournalists “ од Србија, Здружението на независни новинари на Србија ќе достави жалба до Српскиот совет за печат за да се утврди одговорност на дневните весници „Вечерње новости“ и „Курир“.

  Мрежата на SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Скопје – Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Загреб, 10.12.2020.

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на БХ

  Здружение на хрватски новинари

  Здружение на независни новинари на Србија

  Синдикат на медиуми на Црна Гора