SafeJournalists: Dodik duhet të dënohet për kërcënimin e gazetarëve dhe rrezikimin e sigurisë së tyre

  0
  125
  photo: canva

  Presidenti i Republika Srpska, Milorad Dodik, akuzoi një grup mediash për krijimin e një atmosfere persekutimi kundër Republikës Srpska dhe udhëheqjes së saj, me ndihmën e parave nga Britania e Madhe, dhe thirri korrespondentin e televizionit N1 nga Banja Luka, Mladen Vujinovic, armiku i Republika Srpska.

  Në konferencën për shtyp të mbajtur të shtunën, Dodik akuzoi portalet Buka dhe Capital dhe stacionet televizive N1 dhe BN për krijimin e një atmosfere kundër udhëheqjes së RS-së dhe duke punuar kundër vetë entitetit dhe interesave të popullit serb, me ndihmën e parave nga Britania e Madhe. Gjithashtu, pasi gazetari i televizionit N1, Mladen Vujinoviç pyeti nëse kishte hequr dorë nga ligjet e shpallura më parë, me të cilat ai premtoi se do të dëbonte Gjykatën dhe Prokurorinë e Bosnjës dhe Hercegovinës, Dodik i tha gazetarit se kompania e tij mediatike është armike e Republikës Srpska, se vetë Vujinoviç është armik i RS-së dhe nëse nuk ishte, të largohej nga ajo shtëpi mediatike.

  Shoqata e Gazetarëve të BH kërkoi një hetim urgjent për kërcënimet e Dodik ndaj gazetarëve dhe mediave, të cilat vënë seriozisht në pikëpyetje sigurinë e tyre, si dhe mbijetesën dhe punën normale të gazetarëve në Banja Luka dhe qytete të tjera të Republika Srpska. Sekretarja e përgjithshme e gazetarëve të BH-së, Borka Rudic, kujton se për gati dy dekada presidenti i RS-së, Milorad Dodik, nuk është ndalur me kënaqësitë, ofendimet, sulmet brutale dhe shkatërrimin e dinjitetit profesional të gazetarëve në atë subjekt dhe në gjithë BH. “Ajo që ndodhi të shtunën në konferencën për shtyp në Banja Luka është kulmi i torturës verbale dhe institucionale të Dodikut ndaj gazetarëve dhe lirive të medias. Policia dhe drejtësia nuk duhet të heshtin ndaj këtij sulmi të fundit, sepse nuk kanë arritur të veprojnë si institucione shtetërore përgjegjëse për dhjetëra sulme dhe kërcënime të mëparshme nga Dodik. Mosndëshkimi për dhunën ndaj gazetarëve nuk duhet të jetë praktikë, edhe nëse pas sulmit qëndron presidenti i një subjekti të BH-së”, thotë Rudic dhe thekson se gazetarët e BH dhe Linja Ndihmëse për Gazetarët do t’i dërgojnë raporte policisë dhe prokurorisë kompetente në Banjë. Luka.

  Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet Shoqatës së Gazetarëve të BH dhe i bën thirrje Dodik, si dhe të gjithë zyrtarëve të tjerë publikë, të përmbahen nga sulmimii i gazetarëve dhe mediave. Rrjeti paralajmëron se kjo mënyrë e trajtimit të gazetarëve dhe mediave është e rrezikshme dhe se në këtë mënyrë gazetarët bëhen cak i llojeve të ndryshme të sulmeve dhe presioneve.

   

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast dhe do të kërkojë ndërhyrjen e tyre kundër dhunës ndaj gazetarëve në Republika Srpska, e cila ka vazhduar e pandërprerë që nga fillimi i vitit 2023.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

   

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 14.08.2023

   

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi