SafeJournalists: Ish-zyrtari shtetëror në Kroaci iu drejtua gazetarit në mënyrë të papranueshme dhe të papërshtatshme

  0
  47

  Të premten, më 15 tetor, ish-deputeti i Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ) Steva Culej, aktualisht kryetar i Shoqatës së Policisë Speciale nga Lufta Atdhetare e Republikës së Kroacisë, i tha gazetarit Gordan Duhacek se do të donte që gazetari të përdhunohej.

  Kjo ndodhi pasi Gjykata e Lartë Penale ia uli dënimin për përdhunim nga dy vjet burg në një vit e gjashtë muaj për ish-kryetarin e HDZ-së të Bashkisë Lasinja, Zeljko Prigorac, pasi sipas vendimit të gjykatës, ai është “i dalluar veteran i luftës”, e cila është marrë si rrethanë lehtësuese. Gazetari Gordan Duhacek nga portali Index.hr telefonoi Culej, u prezantua dhe kërkoi një koment. Krahas ofendimeve të ndryshme, Culej i tha: “E di për çfarë më vjen keq? Unë do të preferoja që të përdhunojnë edhe ju! (të qeshura) Dhe se ata nuk mbajnë sanksione”, dhe shtoi “Shkruajini”.

  Presidenti i Shoqatës së Gazetarëve Kroatë (CJA), Hrvoje Zovko, beson se ky është një nga një seri shembujsh që tregojnë llojin e mjedisit në të cilin punojnë gazetarët, një mjedis armiqësor për të cilin CJA ka paralajmëruar prej vitesh. “Ne po kërkojmë nga partia në pushtet HDZ që t’i përgjigjet deklaratave të tilla të papranueshme të anëtarit të saj. Po ashtu, GJSHP kërkon që institucionet të reagojnë sepse heshtja e institucioneve është një motiv shtesë që individët të vazhdojnë armiqësinë ndaj gazetarëve”, tha Zovko.

  Rrjeti i SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet anëtarit të saj CJA për të dënuar këtë lloj trajtimi të gazetarëve nga ish-zyrtarët. Rrjeti i SafeJournalists u bën thirrje autoriteteve kompetente në Kroaci që të reagojnë dhe të tregojnë se ky lloj fjalimi është i papranueshëm në hapësirën publike.

   

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

   

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

   

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 17.10.2022

   

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi