SafeJournalists: Kërcënime me vdekje në drejtim të gazetarëve të gazetës Nezavisne në Bosnje e Hercegovinë 

  0
  155

  Kryeredaktorja e gazetws Nezavisne, Sandra Gojković-Arbutina, pas pranimit të kërcënimeve me vdekje është e shqetësuar se shteti përsëri nuk do të identifikojë dhe sanksionojë kërcënuesin.

  Në pasditen e hershme të 17 dhjetorit, redaksia e gazetws Nezavisne nga Banja Luka mori një telefonatë nga një numër i panjohur. Pasi një person iu tha – “Mbyllni zyrat më herët, ju do të vdisni sot”, gazetarët informuan Ministrinë e Brendshme të Republikës Serbe për këtë kërcënim të drejtpërdrejtë me vdekje. Policia është duke e hetuar ngjarjen.

  Duke folur për SafeJournalists, Sandra Gojković-Arbutina, kryeredaktorja e gazetës Nezavisne, tha se ky nuk është kërcënimi i parë dhe ndoshta as i  fundit që media të cilën ajo e drejton po e pranon. “Ajo që na shqetëson është se sistemi përgjithësisht nuk i merr seriozisht kërcënimet ndaj medieve. Zakonisht gjithçka përfundon me “sigurisht është ndonjë budalla, mos u shqetësoni”- Gojković-Arbutina tha – “Por ne, në fund të fundit, nuk e dimë nëse” ndonjë budalla “është gati të bëjë më shumë. Nuk ishte e këndshme për askënd në zyrën e Nezavisne të vazhdonte me punën normalisht, pavarësisht nga kjo që është përvoja jonë e përditshme e punës. Unë jam veçanërisht e shqetësuar se media është e ekspozuar ndaj gjërave të tilla pothuajse çdo ditë, dhe se ajo pothuajse u bë pjesë e punës sonë. Jo, nuk mund të jetë pjesë e punës sonë dhe secila prej këtyre kërcënimeve duhet të hetohet dhe ndiqet penalisht. ” Gojković-Arbutina theksoi se në raste të tilla, edhe kur ato i nënshtrohen procedimit policor, prokuroria përgjithësisht vlerëson se nuk ka elemente për procedura të mëtejshme. “Kjo është e papranueshme”. – përfundoi ajo.

  Asociacioni i Gazetarëve të BH-së, anëtar i Rrjetit SafeJournalists deklaroi se kërcënimet agresive me pasoja të mundshme, serioze në jetën dhe integritetin profesional të punonjësve të Nezavisne novine përfaqësojnë një sulm serioz ndaj lirisë së shprehjes dhe sigurisë së gazetarëve.

  “Ka një rritje serioze të dhunës ndaj gazetarëve në BiH. Vetëm në vitin 2020 Rrjeti SafeJournalists regjistroi 17 kërcënime, sulme fizike dhe kërcënime me vdekje ndaj gazetarëve dhe medieve. Asnjë nga këto raste nuk përfundoi në sanksionimin e sulmuesve! “- tha Borka Rudic, sekretarja e përgjithshme e Asociacionit të Gazetarëve të BH -” Prandaj, ne përsëri theksojmë se secila prej këtyre rasteve është një krim i rëndë i cili kërkon një përgjigje urgjente dhe masa vendimtare nga policia, gjyqësia dhe institucionet e tjera për të ndëshkuar autorët. ”

  Rrjeti i SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8 mijë 200 profesionistë të medieve në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet me anëtarit të saj Shoqata e Gazetarëve BH në dënimin e kërcënimeve. Ne shprehim shqetësime serioze në lidhje me mungesën e veprimit të duhur nga autoritetet kombëtare që do të parandalonin raste të tilla. Asnjë gazetar nuk duhet të marrë kërcënime, verbale ose fizike, as sulme si pjesë e punës së tyre të përditshme. Ne presim që autoritetet kombëtare të bëjnë më shumë për të siguruar sigurinë e gazetarëve në zyrat e tyre, kur raportojnë dhe në shtëpi. Për të filluar, ata duhet të hetojnë incidente të tilla shumë më shpejt, të identifikojnë dhe sanksionojnë autorët.

  Rrjeti SafeJournalists do t’i informojë të gjithë akterët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare në lidhje me këtë rast.

  Secili sulm në drejtim të gazetarëve është sulm në interesin publik, demokraci dhe të drejtat e të gjithë qytetarëve.

  Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Shkup – Zagreb, 18.12.2020

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Gazetarëve të BH

  Asociacioni i Gazetarëve Kroat

  Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Medieve të Malit të Zi