SafeJournalists: Kërcënime me vdekje në drejtim të redaksisë së Danas – sulmi i gjashtë ndaj gazetarëve në një javë në Serbi

  0
  50
  photo: canva

  Dje,  22 prillredaksia e gazetës  përditshme dhe portalit Danas mori një seri fyerjesh dhe kërcënimesh me vdekje nëpërmjet rrjeteve sociale dhe email-it për shkak  një citimi nga Mahatma Gandhi  u botua  shtyp dhe  faqen e Instagramit  Danasit  cilën qëndron: “E vërtetadhe jo Zoti.”  Kjo u nis nga një thirrje drejtuar qytetarëve   dërgojnë mesazhe  redaksinë e lajmeve  inbox: “Zoti është e vërteta“. Kërcënimet u raportuan  zyrën e prokurorit dhe  polici. 

  Ne do t’ju therrim  gjithëve“, “Ne do t’i therrim  gjithë ata  punojnë për këtë sekt një nga një“, “Dhe ju jeni  listë! Ju do  gjykoheni! PERËNDIA ËSHTË E VËRTETA! “Ju jeni sekti  i keqshpresoj se keni kancer ju provokatorë  dreqit! ” – këto janë vetëm disa nga kërcënimet dhe fyerjet  Danas ka marrë dje 

  Presidenti i Asociacionit të gazetarëve  Pavarur  SerbisëZheljko Bodroziçdënoi kërcënimet dhe fyerjet  gazetarët e  përditëshmes Danas pranuan dje. 

  “Ky është një tjetër tregues se  çfarë shpien synimi dhe fushatat kundër mediave  orientuara  mënyrë kritike. Danas është shpesh shënjestër e llojeve  ndryshme  presionit dhe sulmevepor seria e fundit e kërcënimeve wshtw e frikshmeveçanërisht duke pasur parasysh se çdo gjë ndodh gjatë festave fetare. Ne u bëjmë thirrje  gjithë qytetarwve  dhe veçanërisht akterëve politikë  përmbahen nga retorika e cila thellon ndarjet  shoqëri dhe shpie  kërcënime  tilla  tmerrshme,” tha Zheljko Bodroziç. 

  Sipas  dhënave  Asociacionit  gazetarëve  Pavarur  Serbisërasti i përmendur është incidenti i gjashtë mbi gazetarët  Serbi javën e kaluar. Para Danasit, u sulmua ndërtesa e Shtëpisë Hungareze  Mediave  Suboticwgazetarët e televizionit N1 u kërcënuan dhe u sulmuan tre herë dhe i fundit u sulmua ekipi i uebsajtit Nova.rs. 

  Meqënëse të gjitha incidentet ndodhën tamam përpara festws së Pashkëve në Serbi dhe rasti i fundit ka një ngjyrim fetar, NUNS u bën thirrje qytetarwve të përmbahen nga veprimet që nuk janë në frymën ortodokse apo ndonjë fe tjetër të përfaqësuar në vendin tonë. Kjo duhet të jetë patjetër një praktikë pavarësisht nga kalendari i festave fetar. 

  Rrjeti SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të mediave në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet anëtarit të tij APGS në dënimin e kërcënimeve kundër gazetarëve të Danas. Ne u bëjmë thirrje institucioneve të duhura në Serbi të veprojnë dhe të sigurojnë sigurinë e gazetarëve. Ne gjithashtu shpresojmë se autoritetet do të kryejnë të gjithë procedurën me shpejtësi dhe do të ndëshkojnë keqbërësin. 

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë akterwt relevantë kombëtarë dhe ndërkombëtarë në lidhje me këtë rast. 

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publikdemokracisë dhe  drejtave   gjithë shtetasve.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 23 prill 2022 

   Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës 

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë 

  Asociacioni i Gazetarëve të BH-së   

  Asociacioni i Gazetarëve Kroatë 

  Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë 

  Sindikata e Mediave e Malit  Zi