SafeJournalists: Kërcënime me vdekje për redaksinë N1 në Serbi

  0
  47

  Më 18 prill, redaksia N1 në Beograd mori një e-mail me një mesazh kërcënues: “Ti mercenar amerikan i ndyrë, duhet të masakohesh si miu aq sa gënjen.” Ky është vetëm një në serinë e kërcënimeve dhe sulmeve verbale që kanë pësuar punonjësit e kësaj media të pavarur.

  Drejtori i Televizionit N1 të Serbisë, Igor Boziq, konfirmoi se ky është një tjetër në serinë e kërcënimeve që ka marrë ky televizion dhe tha: “Mund të themi se kjo është vetëm vazhdimësi e kërcënimeve që marrim dhe se anëtarët e redaksisë. ndjehen në rrezik kur marrin kërcënime të tilla brutale”.

  Kryetari i Shoqatës së Gazetarëve të Pavarur të Serbisë, Zheljko Bodroziq, dënoi kërcënimet e reja ndaj gazetarëve N1.

  “Ky kërcënim është gjithashtu rezultat i një fushate të gjatë të pamatur të regjimit kundër televizionit N1 dhe gazetarëve të asaj media, dhe komente dhe mesazhe të ngjashme kanë vërshuar pjesën më të madhe të hapësirës sonë publike – nga Kuvendi, përmes mediave pro regjimit e deri te rrjetet sociale. . Prej vitesh ka pasur një ndjekje ndaj kolegëve tanë të N1 dhe mediave të tjera të pavarura e profesionale, duke i kthyer kështu në objektiva legjitime për shumë njerëz të dhunshëm. Shpresoj se autoritetet do ta gjejnë autorin që e ka bërë këtë kërcënim të rrezikshëm”, ka thënë me këtë rast Bodroziq.

  Rrjeti SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet anëtarit të tij IJAS në dënimin e kërcënimeve ndaj gazetarëve N1. U bëjmë thirrje institucioneve përkatëse në Serbi që të veprojnë dhe të sigurojnë sigurinë e gazetarëve dhe shpresojmë se do ta kryejnë të gjithë procedurën me shpejtësi dhe do ta ndëshkojnë autorin.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

   

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 19 prill 2022

   

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi