SafeJournalists: Milorad Dodik duhet të ndalojë së synuari gazetarët dhe televizionin N1

  0
  66
  photo: canva

  Presidenti i Republikës Srpska Milorad Dodik sulmoi verbalisht gazetaren e televizionit N1 Snezhana Mitrovic në një konferencë për shtyp të enjten, dhe më vonë atë ditë ai e thirri të njëjtin gazetar në telefon, duke e ofenduar dhe sharë atë.

  Pasi Snezhana Mitrovic e pyeti Milorad Dodikun se pse janë afër tij persona nga “mjedisi kriminal” të cilët u arrestuan pak ditë më parë për shkak të përfshirjes së tyre në trafikun e drogës në operacionin policor “Code”, Dodik akuzoi edhe një herë televizionin N1 si “pjesë të politikës që shkatërron Republikën Srpska, se ata “gënjeshtërojnë dhe mashtrojnë” dhe se kanë një “narrativë anti-serbe”. Ndonëse përsëriti se akuzat e tij nuk i referoheshin drejtpërdrejt gazetares së N1 Snezhana Mitrovic, Dodik ia hoqi mikrofonin nga duart gazetares në mënyrë krejtësisht të papranueshme, duke komentuar se po e bënte që “gazetari i N1 të mos ndihej keq”. Dodik pyeti edhe ekipin e televizionit N1: “Mendoni se nuk kemi një shërbim që të ndjekë atë që po bëni?”.

  Pas konferencës, Milorad Dodik e ka thirrur në telefon gazetaren Snezhana Mitrovic, i ka bërtitur, e shau dhe e shau, siç raporton ky televizion. Siç thotë vetë Mitrovic, edhe pse mendoi se Dodik dëshironte të kërkonte falje për performancën më herët atë ditë, pasuan sharje dhe zhurmë, si dhe bërtitje për shkak të tekstit të publikuar në website N1.

  “Gazetarët e BH do të marrin të gjitha masat ligjore dhe institucionale për mbrojtjen e koleges Snezhana MItrovic, e cila përfshin paraqitjen e mundshme të kallëzimit penal për ngacmim në vendin e punës të gazetarit, si dhe fyerje dhe rrezikim të sigurisë përmes sulmeve verbale të papërshtatshme gjatë konferencës për shtyp. do të kërkojë hetim nga policia e Republikës Srpska, si dhe agjencitë e sigurimit shtetëror pas deklaratës së Milorad Dodik se ka shërbime që monitorojnë se çfarë po bëjnë gazetarët e N1. Është një deklaratë shumë e rrezikshme, e cila duhet të hetohet në detaje dhe të përcaktohet nëse ka ndërhyrje të paligjshme jo vetëm nga zoti Dodik, por edhe nga strukturat e policisë dhe të sigurisë në punën e N1 TV dhe punonjësve të tij”, thotë sekretarja e përgjithshme e gazetarëve të BH, Borka Rudic. Ajo vë në dukje se për më shumë se 15 vjet, dhuna verbale dhe politike e Milorad Dodikut ndaj mediave dhe gazetarëve, veçanërisht gazetareve femra në Bosnje dhe Hercegovinë, ka vazhduar me intensitet të pashuar dhe asnjë rast i vetëm nuk është hetuar apo ndjekur penalisht. Gazetarët e BH-së, në marrëveshje me gazetaren e lënduar Mitrovic, do të shqyrtojnë të gjitha opsionet ligjore për mbrojtjen e saj dhe sanksionimin adekuat të veprimeve të dhunshme të presidentit të Republikës Srpska”, përfundon Rudiq.

  Delegacioni i Bashkimit Evropian në BH reagoi ndaj sjelljes së Dodik, dhe Ambasada e SHBA në BH gjithashtu dënoi sulmin verbal të presidentit të Republikës Srpska dhe tregoi se ishte “një shembull tjetër i fushatës së tij për të heshtur dhe frikësuar mediat në Bosnje dhe Bosnje dhe Hercegovina”.

  Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, ka reaguar vazhdimisht për mënyrën se si Milorad Dodik komunikon me gazetarët. Edhe këtë herë Rrjeti dënon sjelljen e Dodik ndaj gazetarit, u bën thirrje të gjithë bartësve të posteve publike që të përmbahen nga sulmi ndaj gazetarëve dhe mediave dhe i bën thirrje Dodik që t’i kërkojë falje publike gazetarit. Gjithashtu, rrjeti ofron mbështetje për anëtarin e tij Shoqata e Gazetarëve BH në dënimin e kësaj sjelljeje dhe në synimet e tij për t’iu drejtuar institucioneve në lidhje me pretendimin e Dodik për “monitorimin” e punës së N1 dhe gazetarëve të tij.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 20.11.2023

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi