SafeJournalists: Siguria e gazetarëve në rrezik gjatë raportimit nga veriu i Kosovës

  0
  89
  photo: canva

  Ngjarjet politike aktuale në Kosovë kanë nxitur përsëri një atmosferë që pengon gazetarët për të kryer përgjegjësitë e tyre me kredibilitet dhe pa pengesa.

  Deri në këtë moment, është dokumentuar një total prej shtatë incidentesh sulmesh ndaj gazetarëve dhe stafit mediatik në qytete të vendosura në rajonin verior të Kosovës.

  Ngjarjet e përmendura përfshijnë raste të agresionit fizik, të ilustruara me skenarë si ai i ekipit të portalit Periskopi, si dhe raste të shkatërrimit dhe vandalizimit të pronës së entiteteve profesionale, si TëVë1, Dukagjini, Kallxo, Papirus dhe Top Channel. Makina e TëVë1, pasi u vandalizua me gurë, u djeg. Gazetarët sulmohen nga vendasit sapo të dallohen përmes mikrofonëve të tyre, logove në makinat e tyre, si dhe kur dëgjohen duke folur në shqip.

  Në Zveçan, gazetarët e medias që flasin shqip u detyruan të strehohen në brendësi të ndërtesës së Komunës për një orë, në mënyrë që të parandalojnë më shumë sulme ndaj tyre. Për më tepër, gazetarët serbë pretendojnë diskriminim nga autoritetet e Kosovës edhe këto ditë. Rasti i fundit raportohet nga gazetarët e Kosovo Online, ku pretendojnë se u ndalua hyrja në komunën e Zveçanit sot me shpjegimin se janë shtetas serbë.

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës e sheh këtë situatë shqetësuese për shkak të faktit se gazetarët kanë tendencë të jenë objektivi kryesor i të gjitha grupeve të pranishme gjatë protestave dhe trazirat në Kosovën veriore. Për më tepër, bazuar në dëshminë e kolegëve tanë, mund të theksohet se kushtet e punës në Zveçan janë jooptimale, veçanërisht në lidhje me furnizimin e pamjaftueshëm me pajisje mbrojtëse. Gjendja aktuale e gazetarëve shkakton shqetësim në lidhje me mundësinë e ngjarjeve të ardhshme që mund të jenë edhe më të rënda.

  Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8 mijë e 200 profesionistë të medias, i bën thirrje prezencës ndërkombëtare në Kosovë, përgjegjëse për të siguruar stabilitetin, që të kushtëzojë mbrojtjen dhe mirëqenien e gazetarëve dhe të promovojë një ambient të sigurt për të plotësuar detyrat e tyre profesionale, por edhe të gjithë zyrtarëve shtetërorë dhe vendas të sigurojnë trajtim të barabartë të të gjithë gazetarëve në Kosovë.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e relevante kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesave publike, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 29.05.2023