SafeJournalists: Siguria e gazetarëve në rrezik në veri të Kosovës

  0
  64
  photo: canva

  Ngjarjet aktuale politike në Kosovë kanë ndezur edhe një herë një atmosferë që ka penguar aftësinë e gazetarëve për të kryer me besueshmëri dhe pa pengesa punen e tyre.

  Deri më tani, gjithsej shtatë incidente të sulmeve ndaj gazetarëve dhe personelit të mediave janë dokumentuar në qytetet që ndodhen brenda rajonit verior të Kosovës.

  Ngjarjet e sipërpërmendura përfshijnë raste të agresionit fizik, të ilustruar nga skenari i ekipit të portalit Periskopi, si dhe raste të shkatërrimit dhe vandalizimit të pronave që u përkasin subjekteve profesionale, si TëVë1, Dukagjini, Kallxo dhe Top Channel. Makina e TëVë 1 pasi u vandalizua me gurë dhe bojë i është vënë flaka. Gazetarët sulmohen nga vendasit pasi dallohen përmes mikrofonave, logove në makina, si dhe kur dëgjohen duke folur në shqip. Në Zveçan, gazetarët e mediave shqipfolëse u detyruan të strehohen brenda ndërtesës së Komunës për një orë për të parandaluar sulme të tjera ndaj tyre. Për më tepër, gazetarët serbë pretendojnë për diskriminim të mediave nga zyrtarët e Kosovës edhe këto ditë. Shembullin e fundit e raportojnë gazetarët e Kosovo Online, ku pretendojnë se sot iu është ndaluar hyrja në komunën e Zveçanit me arsyetimin se ajo është e nacionalitetit serb.

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës (AJK) e konsideron këtë situatë shumë shqetësuese për faktin se gazetarët priren të jenë objektivi kryesor i të gjitha fraksioneve të pranishme gjatë protestave dhe trazirave në veri të Kosovës. Për më tepër, në bazë të dëshmive të kolegëve tanë, mund të konstatohet se kushtet e punës në Zveçan janë jooptimale, veçanërisht në lidhje me sigurimin joadekuat të pajisjeve mbrojtëse.

  Statusi aktual i gazetarëve ngre shqetësime dhe shqetësime lidhur me mundësinë e dukurive në të ardhmen që mund të jenë edhe më të rënda.

  Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8.200 profesionistë të medias, i bën thirrje prezencës ndërkombëtare në Kosovë, përgjegjëse për sigurimin e stabilitetit, t’i japë prioritet mbrojtjes dhe mirëqenies së gazetarëve dhe të promovojë një mjedis të sigurt për të përmbushur detyrat e tyre profesionale, por edhe të gjithë shtetit dhe shtetit dhe zyrtarët lokalë të sigurojnë trajtim të barabartë të të gjithë gazetarëve në Kosovë.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 29.05.2023

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi