SafeJournalists: Të ndalen sulmet e vazhdueshme ndaj gazetarit Hadzifejzovic dhe familjes së tij në BiH

  0
  80
  photo: canva

  Redaktori i televizionit Face me bazë në Sarajevë, Senad Hadzifejzovic, ka qenë viktimë e sulmeve verbale dhe ofendimeve nga kandidatët e Partisë për Veprim Demokratik (SDA) për zgjedhjet e përgjithshme në Bosnje dhe Hercegovinë.

  Kandidati i Partisë për Veprim Demokratik (SDA) Faruk Kapidzic ka postuar një sërë ofendimesh për Haxhifejzoviqin në profilin e tij në Facebook, duke e quajtur gazetarin, ndër të tjera, “hajdut i zakonshëm”, “frikacak i shantazhuar”, “gazetar i sëmurë”. Reagimi i Kapidzic u shkaktua nga një segment satirik i programit Face TV që shfaqte një foto të marrë nga mediat sociale, e cila vendos një ministër të BiH, i cili është gjithashtu një anëtar i SDA, në një kontekst fyes. Ky reagim i Kapidzic u pasua me një sërë sulmesh ndaj Hadzifejzovic dhe gjuhë urrejtjeje kundër tij nga simpatizantët dhe anëtarët e SDA në rrjetet sociale.

  Asociacioni i Gazetarëve të BH (BHJA) beson fuqimisht se ndjekja e motivuar politikisht dhe brutale e Senad Hadzifejzovic, familjes së tij dhe Face TV, është e papranueshme dhe paraqet një shkelje të rëndë të së drejtës për lirinë e shprehjes, duke përfshirë të drejtën për lirinë e kritikës ndaj zyrtarëve dhe mënyrën se si e kryejnë detyrën e tyre publike.

  Borka Rudiç, sekretare e përgjithshëm e gazetarëve të BH, bën thirrje për respektimin e rregullave të fushatës zgjedhore për lirinë e medias dhe sigurinë e gazetarëve. “Kjo kërkesë u drejtohet veçanërisht ndjekësve dhe kandidatëve të shumtë të SDA-së, jashtëzakonisht aktivë në rrjetet sociale gjatë fushatave zgjedhore, të cilët nuk i shmangen përhapjes së urrejtjes, provokimeve dhe deklaratave që kërcënojnë drejtpërdrejt sigurinë e Hadzifejzovic dhe familjes së tij”, ka thënë Rudiç.

  “Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që këto kërcënime të trajtohen urgjentisht nga autoritetet kompetente gjyqësore në këtë vend, si dhe nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i BiH, i cili ka aftësinë ligjore për të vendosur sanksione ndaj kujtdo që shkel rregullat e para. -fushata zgjedhore”, përfundoi Rudiç.

  Rrjeti SafeJournalists, që përfaqëson më shumë se 8 mijë e 200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, i bashkohet anëtarit të tij BHJA në dënimin e kërcënimeve ndaj Hadzifejzovic dhe u kujton politikanëve në Bosnje dhe Hercegovinë, se kërcënimet dhe provokimet nuk duhet të jenë përgjigje ndaj pakënaqësisë së mundshme me punën e medias, njëherësh u bën thirrje atyre të përdorin instrumente ligjore si mohime, ankesa tek rregullatori apo ngritja e padive për shpifje.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët kompetente kombëtare dhe ndërkombëtare për këto raste.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 29 shtator 2022

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Gazetarëve të BH

  Asociacioni i Gazetarëve Kroatë

  Asociacioni i Pavarur i Gazetarëve të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi