SafeJournalists: Të shqetësuar për ngjarjet e fundit që kanë prekur gazetarët në Shqipëri

  0
  103
  photo: canva

  Në dritën e ngjarjeve të fundit që prekin gazetarët në Shqipëri, Rrjeti SafeJournalists ndjehet i detyruar të shprehë shqetësimet dhe të kërkojë vëmendje kolektive ndaj incidenteve shqetësuese që përfshijnë Armand Bajramin (A2CNN), Gjergj Zefi (Pamfleti) dhe Parid Dado (Vizion Plus).

  Sulmi fizik ndaj Gjergj Zefit, pronarit të portalit Pamfleti, në rrugët publike të Tiranës më 3 tetor 2023, ka ngritur shqetësimin për sigurinë e gazetarëve në Shqipëri. Vlerësojmë reagimin e menjëhershëm të Policisë dhe nisjen e hetimeve për këtë akt dhune. Megjithatë, Rrjeti SafeJournalists kërkon që hetimi të jetë jo vetëm i shpejtë, por edhe i plotë dhe transparent, duke siguruar që autorët të vihen para drejtësisë.

  Nuk mund të nënvlerësohet incidenti me Parid Dado, kameraman i Vizion Plus dhe Flamur Noka, deputet i Partisë Demokratike të Shqipërisë, gjatë një seance parlamentare të 5 tetorit 2023. Akti i agresionit fizik ndaj një punonjësi të medias ngre shqetësime për sigurinë dhe respektin që u jepet gazetarëve në hapësirat aktive politike. Ndonëse ne pranojmë ndjesën e zotit Noka dhe ndërhyrjen e Kryetares së Kuvendit, Lindita Nikolla, është thelbësore që ky incident të nxisë një reflektim më të gjerë për kultivimin e një kulture të tolerancës zero ndaj çdo forme frikësimi apo sulmi ndaj gazetarëve, veçanërisht nga politikanët dhe figurat publike.

  Së fundmi, përdorimi i paautorizuar i të dhënave personale të Armand Bajramit, së bashku me bashkëshorten e tij, Esiona Konomi në raste të ndryshme në shtator dhe tetor 2023, nxjerr në pah dobësitë ekzistuese digjitale me të cilat përballen gazetarët. Ky incident nënvizon nevojën për një vështrim të kujdesshëm në rritjen e masave mbrojtëse digjitale dhe zbatimin e protokolleve të qëndrueshme të sigurisë kibernetike për komunitetin gazetaresk. Rrjeti SafeJournalists u kërkon autoriteteve përkatëse që ta hetojnë këtë rast me përpikëri për të siguruar llogaridhënie dhe për të parandaluar përsëritjen e shkeljeve të tilla digjitale në të ardhmen.

  Blerjana Bino, studiuese e Rrjetit SafeJournalists në Shqipëri, vëren: “Është parësore që këto ngjarje të ndezin jo vetëm biseda, por edhe veprime të prekshme, duke lehtësuar një mjedis ku gazetarët mund të kalojnë nëpër arena fizike, politike dhe digjitale, pa kërcënimet e frikësimit dhe sulmet.”

  Rrjeti SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, dënon ashpër sulmet e fundit ndaj gazetarëve në Shqipëri dhe u bën thirrje institucioneve përkatëse që të reagojnë sa më shpejt dhe të tregojnë se sulmet ndaj gazetarëve nuk do të tolerohen.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këto raste.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë – Tiranë, 9 tetor 2023

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi