SJ: Kërcënime ndaj gazetarëve në Maqedoninë e Veriut dhe Serbi

  0
  40

  Gazetarja Investigative Reporting Lab Macedonia (IRL) Maja Jovanovska ka marrë kërcënime nga shefi i Sektorit për Urbanizëm në Komunën e Mavrovës Rostushe Sadredin Elezoski pasi ka raportuar për objektet pa leje që po ndërtohen në Parkun Nacional të Mavrovës.

  Më 2 qershor 2022, ekipi i IRL ishte në Mavrovë për një takim me disa punëtorë në komunën e Mavrovës dhe NP Parku Kombëtar Mavrovë. Vetëm shefi i Sektorit për Urbanizëm në Komunën Sadredin Elezoski ka refuzuar të takohet me gazetarë, por, sipas Jovanovskës, është kontaktuar në disa raste. Pas thirrjes së Sadredin Elezoski me Maja Jovanovskën, e cila sqaroi se ende presin përgjigje për pyetjet e dërguara më 4 prill, ai i ka dërguar fyerje dhe fjalë fyese gazetares duke e kërcënuar me fjalët: “Kujdes nga sot. Do të shihni se çfarë mund të ndodhë me ju nëse vini këtu.”

  “Më parë kam pasur kërcënime indirekte lidhur me hulumtimin që kam punuar dhe që kanë ardhur nga njerëz me pushtet dhe pozita me ndikim. Por kjo është hera e parë që më kërcënojnë drejtpërdrejt. Në fillim u frikësova shumë, sepse hulumtimi në të cilin po punojmë gjithnjë e më shumë dëshmon interesat politike dhe afariste për shkatërrimin e parkut më të madh kombëtar të Mavrovës”, tha Jovanovska për SHGM-në lidhur me këto kërcënime.

  Një tjetër kërcënim i është bërë gazetarit serb të portalit Nova.rs Pero Jovovic.

  Dy ditë më parë, më 5 qershor 2022, Jovovic mori një mesazh kërcënues në Instagram nga një profil i quajtur “Djajtë e Kuq” me këtë përmbajtje: “A mendoni se kemi harruar kur keni qenë në Prishtinë? P…. ju nuk e dini se çfarë po përgatit për ju!”

  Duke qenë se Jovovic ka marrë disa kërcënime serioze tetë muaj më parë, të cilat ende janë duke u proceduar në prokurori, gazetari ndihet i frikësuar dhe i zhgënjyer nga veprimet e deritanishme.

  “Mesazhe të tilla nuk janë të rralla, por kjo nuk do të thotë se nuk është e rrezikshme – sepse nuk e dini kurrë se kush dhe kur dikush mund t’ju lëndojë. Nuk mendoj se institucionet do të bëjnë punën e tyre dhe do të gjejnë përgjegjësi për këto kërcënime, por shpresoj që të ketë mbetur pak njerëzi dhe ndërgjegje tek njerëzit që punojnë atje, që diçka e tillë mund t’u ndodhë atyre apo familjes, fëmijëve apo miqve të tyre.” , deklaroi Pero Jovovic për rrjetin SafeJournalists.

  Rrjeti SafeJournalists i cili përfaqëson më shumë se 8200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor dënon ashpër kërcënimet e bëra ndaj gazetarëve dhe u bën thirrje institucioneve në Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë që të reagojnë në kohën më të shkurtër të mundshme; për të gjetur dhe sanksionuar autorin në Serbi dhe që z. Elezoski të bartë pasojat në Maqedoninë e Veriut.

  Edhe Dragan Sekulovski, drejtor i Rrjetit të Gazetarëve të Sigurt kërkon reagim urgjent nga organet kompetente.

  “Kur një kërcënim serioz për jetën e një gazetari ndodh vetëm për shkak se ata e bëjnë punën e tyre në interes të publikut, është shumë e rëndësishme reagimi i menjëhershëm i institucioneve. Prandaj, Ministria e Brendshme dhe Prokuroria duhet të demonstrojnë kapacitet dhe gatishmëri për të hetuar dhe më pas ndëshkuar autorët. Kjo është mënyra e vetme për të kapur politikën e mosndëshkimit dhe për të demotivuar sulmet e ardhshme ndaj mediave”, tha Sekulovski për këto kërcënime.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këto raste.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb – Tiranë, 7 qershor 2022

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi