SJ: Nëna e gazetarit serb, Nenad Kulacin u kërcënua se djali i saj duhet të varet

  0
  166
  Foto: Pixabay

  Nëna e Nenad Kulacin, një nga autorët e podkastit “E mirë, e keqe, e shëmtuar”, u sulmua verbalisht më 03 tetor ndërsa ishte në një vizitë private në Bor. Një burrë i tha “që djali i saj të varej”.

  Nenad Kulacin thotë se “ajo ishte mysafire në shtëpi para se ai burrë të shfaqej dhe të thoshte se ai duhej varur”.

  “Nëna ime mblodhi gjërat menjëherë dhe kërkoi nga dy persona që ta shoqëronin në shtëpi. Në fillim, ajo nuk deshi të thotë asgjë, as mua e as vëllezërve; me frikën se si do të reagonim. Ajo më telefonoi të nesërmen, vërtet e mërzitur. Kjo tashmë po kalon çdo kufi ”, tha ai.

  Ai thotë se “kjo përçon një mesazh që të gjithë jo vetëm që mund t’i kërcënojnë, por të bëjnë çfarë të duan”.

  “Për të gjithë ata që janë kritikë të regjimit. Përveç atij kërcënimi, Marko dhe unë kemi qenë nën sulm nga qeveria aktuale dhe media e tyre për ditë për shkak të asaj që ne po bëjmë. Atmosfera që ata krijuan çoi në këtë ”, tha Kulacin.

  Nenad Kulacin, së bashku me shkrimtarin dhe gazetarin Marko Vidojkoviç, drejtojnë një emision podkast me tema politiko-satirike në televizionin Nova S, për shkak të së cilës ata kohët e fundit janë bërë caku numër një i qeverisë aktuale në Serbi.

  Kjo nuk është hera e parë që Kulacin sulmohet për punën e tij. Për shembull, Aleksandar Sapic, një ish-lojtar i mirënjohur i vaterpolit, dhe tani një anëtar i shquar i Partisë Progresive Serbe, u tha autorëve, veçanërisht Marko Vidojkoviç, se ai do t’ia shqyejë zemrën. Gjithashtu, fushata brutale dhe e ndyrë është ende në vazhdim, sepse Vidojkoviç nëmi presidentin e Serbisë Aleksandar Vuçiç gjatë emisionit.

  Zeljko Bodrozic, president i Asociacionit të Gazetarëve të Pavarur të Serbisë, tha se “sulmi ndaj nënës së Nenad Kulacin ishte një alarm i kuq jo vetëm për profesionin tonë, por për të gjithë shoqërinë”.

  “Përgjegjësia e qeverisë, e cila po hyn në vitin e saj të dhjetë të sundimit, është shumë e madhe për një ndarje të tillë. Suksesi i tyre më i madh është intoleranca jonë ndaj njëri -tjetrit. Kjo nuk është më një situatë normale, por një situatë lufte ”, tha ai.

  Rrjeti i SafeJournalists, i cili përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor, bashkohet me anëtarin e vet, Asociacionin e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë në dënimin e këtij sulmi ndaj një anëtari të familjes së gazetarit. SJ kërkon nga institucionet serbe, policia dhe zyra e prokurorit që të reagojnë sa më shpejt të jetë e mundur dhe të gjejnë kërcënuesin. Gjithashtu, ne shprehim shqetësimin tonë të thellë se shoqëria është kaq e ndarë në Serbi dhe ne duam që përfaqësuesit e shtetit të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të zvogëluar atë hendek

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë të gjithë akterët përkatës vendas dhe ndërkombëtarë për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 05 tetor 2021

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Asociacioni i Gazetarëve BH

  Asociacioni i Gazetarëve Kroatë

  Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi