Навреди и лични дисквалификации упатени од страна на Фатмир Лимани кон новинарката Салије Садику од ТВ21

  0
  242
  Земјата MK
  Име и презиме Salije Sadiku
  Пол Женски
  Датум 17/10/2021
  Градот Kicevo
  Вид на напад Други закани кон новинарите
  Од кого Од јавна личност
  Сторителот / осомничениот Fatmir Limani
  Тип на медиум Електронски
  Име на медиумот TV21
  Извор https://znm.org.mk/%d0%b7%d0%bd%d0%bc-%d0%be%d1%81%d1%83%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%b6%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0/
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Каква беше реакцијата на новинарското здружение? Јавна осуда за вербалниот напад од страна на кандидат за градоначалник на Кичево кон новинарката Салије Садику од ТВ 21
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот не беше пријавен во полиција
  закани кон новинарите Објави против новинари од страна на службени лица преку медиуми

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) го осудува јавниот понижувачкиот однос на независниот кандидат за градоначалник за општина Кичево Фатмир Лимани кон новинарката Салије Садику од ТВ21 и бара јавните чинители да внимаваат на нивниот однос посебно кон жените новинарки во државата.

  Имено, додека новинарката Салије Садику, известувала за локалните избори во Северна Македонија се соочила со непријатна ситуација проследена со агресивен говор и обвинувања од страна на независниот кандидат од Кичево, Фатмир Лимани кон неа лично и телевизијата ТВ 21. Колешката Садику била присутна на настанот со цел да пренесе на граѓаните информации од изборните циклус и наместо да добие одговор од кандидатот таа била грубо навредувана а потоа и исвиркана од толпата.

  Според колешката Садику, стотина симпатизери кои го поддржуваат Лимани кои биле присутни во моментот на инцидентот, ноќта на 17ти октомври, ракоплескале кога се случил настанот. Во нејзината реакција до канцеларијата на ЗНМ, Садику појасни дека: ,,Во неделата екипата на ТВ21 заедно со екипите на ТВ Клан и МТВ бевме во штабот на Лимани во 20:00 часот, од таму шефот на кабинетот Бејтула Емини ни рече дека сеуште не се подготвени, но и ќе ги чекаат резултатите. По неколку часа откако се вратив да земам изјава од кандидатот тој пред присутните стана и со висок тон почна да вика кон мене со зборовите„Вие сте најлошото нешто што им се случило на граѓаните, вие сте крвопијци. Вие сте виновни што Кичево стигна во оваа ситуација каде се наоѓа. Вие сте со власта и работите еднострано“. Јас се повлеков наназад и во тој момент присутните кои беа повеќе од 100-тина лица започнаа со гласен аплауз и кон мене извикуваа со извици уууууу…” изјави Садику.

  Ваквиот однос кон новинарите кои се на работна задача на терен е неприфатлив и потребно е подигнување на свеста на кандидатите за градоначалници и сите политички чинители во изборниот циклус кон новинарите бидејќи во овој момент следи и вториот круг од локалните избори во повеќе општини.

  Сметаме дека доколку ваквите инциденти се толерираат во иднина има ризик да се охрабрат нови посериозни насилства кон новинарите, а со тоа дополнително да се загрози нивната безбедност, правото на слобода на изразување како и правото на информирање на граѓаните.

  фото: TV21.tv