Физички нападната екипата на МИА во Скопје за време на денешниот протест

  0
  126
  Земјата MK
  Име и презиме Демонстранти
  Пол Mашки
  Датум 26/02/2021
  Градот
  Вид на напад Напади врз медиумите или медиумските организации
  Сторителот / осомничениот /
  Тип на медиум Електронски Онлајн
  Име на медиумот Media Information Agency (MIA)
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Каква беше реакцијата на новинарското здружение? јавна реакција и соопштение со осуда за вкавиот напад
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот беше пријавен во полиција

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) остро го осудува денешниот напад врз екипа на Медиумската информативна агенција (МИА) која професионално известуваше за протестот поврзан за случајот ,,Монструм”.

  Според кажувањата на колегите од МИА имало обид да им се одземе опремата и турканици, при што снимателот бил турнат а неговата опрема оштетена.

  Ваквиот однос кон новинарите кои се на работна задача на терен е неприфатлив и потребно е да биде строго казнет од страна на Министерството за внатрешни работи затоа што насилството кон новинарите не е дозволив во демократски земји.

  Неказнивоста на нападите и медиумските работници може да поттикне посериозни насилства кон новинарите, а со тоа дополнително да се загрози нивната безбедност, правото на слобода на изразување како и правото на информирање на граѓаните. Затоа е важно што поскоро да се измени Кривичниот закон во насока на системска заштита на новинари и медиумските работници.

   

  Фото: МИА