Џабир Дерала и Петрит Сарачини, вербална закана, 30.07.2020 год.

  0
  175
  Земјата MK
  Име и презиме Џабир Дерала и Петрит Сарачини
  Пол Група (име на членовите ако е можно)
  Датум 30/07/2020
  Градот Skopje, North Macedonia
  Вид на напад Закани против медиумите и медиумските организации
  Од кого Од страна на граѓанин
  Тип на медиум Онлајн
  Извор Facebook.com
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот не беше пријавен во полиција

  Во јули 2020 год. на социјалната мрежа Фејсбук од профил именуван како „Марјан Камиловски“ била објавена фотографија со огнено оружје, a потоа и заканувачки текст проследен со вулгарни зборови кажува дека нема да биде толерирана а јавно кажана критика кон еден од ново избраните пратеници во Собранието на РСМ. Друг профил мотивиран од оваа објава, именуван како „Sekula vojdova fan club“ на агресивен и навредлив начин се обраќа кон новинарите нарекувајќи ги „северџани“ и „балистички кучиња“, по што останати корисници во продолжение упатуваат закани и говор на омраза.