Kërcënime të tjera/sulme digjitale ndaj gazetarit të njohur shqiptar, Blendi Salaj, 05/04/2023, Tiranë

  0
  239
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Blendi Salaj
  Gjini Male
  Data 05/04/2023
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias Top Channel
  Burimi https://top-channel.tv/2023/04/06/moderatori-i-wake-up-kam-marre-dy-kercenime-me-vdekje/
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Gazetari shumë i respektuar Blendi Salaj ka komentuar së fundmi disa momente të rëndësishme gjatë emisionit “Big Brother VIP2”. Fatkeqësisht, ai ka marrë dy mesazhe kërcënuese në lidhje me sigurinë e tij personale.

  Si drejtues i rregullt në emisionin e mëngjesit “Wake Up” në Top Channel, Salaj dhe kolegët e tij diskutojnë për zhvillimet më interesante brenda Big Brother VIP2. Çdo mëngjes, ata i kushtojnë rreth pesë minuta për të diskutuar momentet më të fundit virale brenda shtëpisë.

  Fatkeqësisht, ngacmimet në internet dhe kërcënimet me vdekje janë bërë një dukuri shumë e zakonshme për gazetarët që raportojnë për çështje që lidhen me shfaqjen. Duke iu referuar kërcënimeve të fundit që ka marrë, Salaj tha: “Dje kam marrë dy kërcënime me vdekje për shkak të komenteve që kam bërë gjatë emisionit për një banor VIP të Big Brother, emrin e të cilit nuk preferoj ta publikoj. Këta individë me gjasë kanë qenë fansa të personit në fjalë. Jam shumë i shqetësuar dhe planifikoj ta raportoj këtë çështje në polici menjëherë.”

  Rrjeti SafeJournalists në Shqipëri ka parë pamje të mesazheve të kërcënimit me vdekje të dërguara në llogarinë në rrjetet sociale të z. Salaj nga dy dërgues të ndryshëm anonimë. Për këto sulme rasti është raportuar në Polici.

  Ne solidarizohemi me z. Salaj dhe dënojmë këto akte frikacake të frikësimit dhe dhunës online të drejtuar ndaj tij. Gazetarët duhet të lejohen të raportojnë dhe diskutojnë ngjarje, qofshin ato të parëndësishme apo të rëndësishme, pa frikë nga hakmarrja ose dhuna.

  E kuptojmë që spektakli “Big Brother VIP2” dhe konkurrentët e tij mund të ngjallin emocione dhe opinione të forta tek shikuesit. Megjithatë, përdorimi i kërcënimit për jetën e një gazetari për çështje të tilla është absolutisht i papranueshëm dhe nuk duhet toleruar. Ngacmimi në internet është bërë një çështje e përhapur në epokën e sotme digjitale dhe është përgjegjësia jonë kolektive për të trajtuar dhe luftuar këtë sjellje toksike.