Sulme ndaj mediave dhe organizatave mediatike – BIRN Albania, 17/07/2023, Tiranë

  0
  245
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri BIRN ALBANIA
  Gjini Group
  Data 17/07/2023
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias https://dosja.al/politike/publikohet-raporti-i-sali-berishesper-non-grata-n-britanike-i315138
  Burimi https://dosja.al/politike/publikohet-raporti-i-sali-berishesper-non-grata-n-britanike-i315138
  Emri i shkelësit / të dyshuarit Sali Berisha
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Ish-kryeministri Berisha publikoi një raport më 17 korrik duke paraqitur argumentet e tij në lidhje me faktet që mbështetën vendimin e Home Office për ta shpallur atë persona non grata. Në korrik 2022, Sali Berisha u caktua jo grata nga Mbretëria e Bashkuar. Arsyet e përcaktuara nga MB përfshijnë të paturit e një lidhje të qartë me krimin e organizuar dhe grupet e krimit që përbëjnë rrezik për sigurinë publike në MB dhe Shqipëri dhe se ai është i gatshëm t’i përdorë ato për të çuar përpara ambiciet e tij politike.

  Berisha deklaroi se burimet ishin të trefishta: George Soros, kundërshtarët e tij politikë dhe mediat e financuara nga Soros duke përmendur në mënyrë eksplicite BIRN Albania (reporter. al) dhe BalkanInsight. Ai i akuzoi këto media për komplot me qeverinë për të shkatërruar opozitën në Shqipëri nën financimin e George Soros.

  Artikujt që i referohet Berisha janë botuar gjatë disa viteve. Interesant është fakti se Berisha nuk i ka kundërshtuar kurrë më parë këto artikuj apo nuk ka ndjekur ndonjë padi për shpifje dhe as nuk e ka kundërshtuar vërtetësinë e tyre.

  Sulmi i Sali Berishës ndaj BIRN Albania, media më me reputacion, e pavarur dhe investigative e vendit, është problematik në shumë nivele:

  Sulmi i Berishës ndaj BIRN Albania (reporter.al dhe BalkanInsight) minon parimin jetik të lirisë së shtypit. Mediat e pavarura si BIRN Albania shërbejnë si një kontroll dhe balancim i pushtetit qeveritar, duke e mbajtur atë përgjegjës dhe duke hedhur dritë mbi korrupsionin apo keqbërjet. Duke u përpjekur të diskreditojë BIRN-in, Berisha minon këtë institucion kritik demokratik, duke krijuar ndoshta një efekt drithërues në gazetarinë në vend.
  Akuzat kundër BIRN Albania mund të nxisin praktika të mëtejshme të dezinformimit dhe shtrembërimit të së vërtetës. Duke pretenduar për komplot dhe bashkëpunim, pa prova të qarta, Berisha po përpiqet të largojë opinionin publik nga faktet e raportuara nga BIRN Albania. Kjo mund të çojë në një mosbesim më të gjerë ndaj mediave, veçanërisht atyre që janë të pavarura dhe kritike ndaj interesave të fuqishme, duke e bërë më të lehtë përhapjen dhe lulëzimin e gënjeshtrave.

  Akuzat publike të Berishës mund të vënë në rrezik edhe sigurinë e gazetarëve. Baza e tij e mbështetjes fanatike mund të ndjehet e nxitur për të diskredituar dhe sulmuar BIRN-in dhe gazetarët e tij.

  Sulmi i Berishës ndaj BIRN Albania është shqetësues jo vetëm për vetë median, por edhe për shoqërinë shqiptare dhe demokracine. Është thelbësore që publiku dhe komuniteti ndërkombëtar të mbështesin parimet e një shtypi të lirë dhe të mbrojnë mediat si BIRN Albania që përpiqen të ofrojnë raportim objektiv dhe investigativ.

  Më shumë kontekst është i disponueshëm këtu në gjuhën angleze.

  Burimet:

  https://dosja.al/politike/publikohet-raporti-i-sali-berishesper-non-grata-n-britanike-i315138

  https://balkaninsight.com/2021/05/19/ish-albania-pm-sali-berisha-designated-by-ne-department-of-state/